Så kan yrkessvenska hjälpa dig

Publicerad: 8 oktober 2020

Vet du vilket yrke du vill jobba med men behöver förbättra din svenska? Då kan vårt webbinarie om yrkessvenska som sänds den 15:e oktober vara något för dig. Då får du vet mer om hur du kan få stöd med språket.

En vårdanställd kvinna håller pratar med en kvinna med kryckor

Det är en fördel med bra språkkunskaper i arbetslivet och i ett webbinar från Arbetsförmedlingen kan du få veta mer om hur yrkessvenska kan vara ett stöd för dig.

Michaela Lindersson, jobbsökarexpert och programledare på Arbetsförmedlingen

– Vi vill sprida information kring vad yrkessvenska är och visa på vilken skillnad yrkessvenskan gör för att lära sig svenska språket kopplat till ett yrke. Just nu finns det goda möjligheter att läsa yrkessvenska hos flera utbildare och därför hoppas vi att kunna nå ut till arbetssökande som det kan passa för, säger Michaela Lindersson, programledare för webbinariet

Goda möjligheter att läsa yrkessvenska

Vem passar det för?

– Sändningen vänder sig till dig som ny i Sverige, är inskriven på Arbetsförmedlingen och är i behov av att läsa yrkessvenska. Det kan exempelvis vara så att du har erfarenhet eller kunskap från ett annat land och nu behöver lära dig svenska språket utifrån det. Det kan också vara användbart för dig som ska läsa en utbildning inriktad på ett yrke och behöver lära dig svenska kopplat till utbildningen.

Webbinarium: Om yrkessvenska

Varför ska jag delta i webbinariet?

– I webbinariet kommer du att få höra elever som studerar yrkessvenska och lärare som lär ut språket. Du får höra hur arbetsgivare ser på yrkessvenska. I webbinariet får du information om vad du ska göra för att lämna ditt intresse för att läsa yrkessvenska.

Vad kommer webbinariet innehålla?

– Det kommer att innehålla information om vad yrkessvenska är och hur du gör om du vill läsa yrkessvenska. I webbinariet får du höra om yrkessvenska utbildningen från elever, lärare och arbetsgivare.

Hur kan jag själv förbättra min svenska?

– Du kan förbättra språket genom att titta på nyheter på lätt svenska, ladda ner appar exempelvis ”Hejsvenska 1”, se på videos om språket eller börja läsa enklare böcker. Du kan även träna genom att prata språket med andra personer på exempelvis språkcafé. Det kan finnas andra lokala initiativ på orten där du bor.

Så kan du lära dig svenska