Praktik ledde Elias till jobb som styckare

Publicerad: 2020-10-08

En praktik i Arbetsförmedlingens regi ledde till jobb som styckare. Nu är han en given kraft som servar kunderna i charkdisken på City Gross i Linköping.
– Jag har lärt mig massor om kött och matlagning, säger Elias Almohsen, som kom från Irak 2015.

Elias Almohosen står i Citygross-butiken där han har fått arbete som styckare.

När Elias Almohsen hade varit inskriven i jobbgarantin för unga på Arbetsförmedlingen en tid blev han en av dem som fick jobb då City Gross i Linköping behövde anställa fler styckare och personal till bageriet. Efter en kortare praktik och en internutbildning jobbar han idag mellan 85 och 100 procent i butiken.

– Det bästa med jobbet är mina kollegor och kundkontakten. Och så har det varit en bra möjlighet att förbättra språket, säger Elias Almohsen.

Goda framtidsmöjligheter

Bagare och styckare är yrken där arbetsgivare ofta har svårt att hitta folk och där det spås det finnas goda chanser till jobb inom de närmsta åren. För att lösa kompetensbehovet har man i Linköping därför börjat utbilda personal på plats. I samband med detta har de samarbetat med Arbetsförmedlingen som erbjuder rekryteringshjälp under satsningen Mer mat – fler jobb.

Det behöver du veta för att bli styckare

Det behöver veta för att bli bagare

På City Gross har det lett till att man anställt både sommarjobbare och fast personal.

Matilda Johansson, City Gross i Linköping

– Det har varit ett bra sätt för oss att trygga arbetskraft. Vi expanderar och har nästan alltid brist på folk då det inte är så många kvalificerade som söker, säger Matilda Johansson, färskvaru-ansvarig på City Gross i Linköping.

Hon menar att social kompetens ofta väger tyngre än att ha rätt utbildning.

–Det viktigaste är att man är öppen och framåt. Om jag får ge mitt bästa tips så är att det att lägga tid på sin ansökan. Söker du ett jobb på charken? Motivera varför i ditt personliga brev. Kanske är du matintresserad? Berätta om det i så fall!

Rekommenderar Platsbanken

I Irak arbetade Elias Almohsen med digitaltryck. I Sverige har han även arbetat timmar med att förpacka varor på en fabrik. Om några år vill han plugga vidare, men för tillfället trivs han bra på City Gross. Han tycker själv att han har varit framgångsrik i sitt jobbsökande. Sökfunktionen på Platsbanken där man kan få fram alla annonser för jobb utan krav på tidigare arbetslivserfarenhet har han använt flitigt.

– Du kanske inte får det bästa jobben, men det är i alla fall ett jobb. Jag tror inte alla vet att man kan söka på det viset, så jag brukar tipsa om det till mina vänner och grannar.

Platsbanken

Hur är det att jobba som styckare?

– Som styckare behöver du ha en viss styrka, det är en del tunga lyft. Man måste även vara stresstålig, säger Elias Almhosen.

Förutom att stycka och paketera kött berättar Elias att det ofta är tidiga morgnar som gäller. Vanligtvis börjar han klockan 6 på morgonen och eftersom han bor i en angränsande stad brukar gå upp klockan 4.

Lär sig allt om kött

Eftersom City Gross styckar i butik, innebär jobbet dessutom för Elias del att hjälpa kunder och gör iordning köttdisken.

– Kunderna förväntar sig att vi ska vara experter. Så jag har börjat kolla på matprogram och styckningskanaler på youtube. Så nu kan jag svara när folk frågar var ”picanhan” sitter på djuret eller hur man gör den bästa hamburgaren.

Och hur gör man den bästa hamburgaren då?

– Högrev och bringa, då blir det perfekt.