Gå en utbildning med aktivitetsstöd

Publicerad: 2020-10-07

Behöver du utbilda dig för att öka dina chanser att få ett jobb? Då kan du ha möjlighet att studera med aktivitetsstöd på till exempel komvux eller folkhögskola.

En kvinnlig student och en manlig student i bibliotek som studerar med aktivitetsstöd

Från och med den 1 november får ännu fler som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen möjlighet att studera med aktivitetsstöd. I första hand ska man studera med studiemedel eller studiestartsstöd, men i en del fall kan studier med aktivitetsstöd vara möjligt i stället.

1. Läs på om utbildningar

Börja gärna med att läsa på om utbildningar. De utbildningsformer som kan vara möjliga med aktivitetsstöd är

  • kommunal vuxenutbildning (komvux) på grundläggande eller gymnasial nivå eller som särskild utbildning
  • allmän kurs på folkhögskola
  • svenska för invandrare (sfi).

För vissa som är med i jobb- och utvecklingsgarantin (JOB) kan det också vara möjligt att studera på yrkeshögskola, högskola, universitet och eftergymnasiala utbildningar på folkhögskola.

Information om vanliga utbildningsvägar


Leta efter utbildningar som passar dig genom att kolla på

2. Prata med oss

Kontakta sedan Arbetsförmedlingen och fråga om du kan studera med aktivitetsstöd. Då gör vi en bedömning för att se om det är en lämplig insats för dig.

Kontakta Arbetsförmedlingen

3. Sök en utbildning

Om Arbetsförmedlingen har bedömt att du får studera med aktivitetsstöd och du har hittat en utbildning skickar du själv in en ansökan till den kommun eller skola som anordnar utbildningen.

Om du blir antagen till utbildningen behöver du kontakta Arbetsförmedlingen för att vi ska kunna fatta ett beslut innan du påbörjar dina studier.