Arbetsmarknadsutbildning gav Tara bussjobb direkt

Publicerad: 5 oktober 2020

När Tara sitter bakom ratten, hälsar på och småsnackar med passagerarna är hon på rätt plats i arbetslivet. Då hon väl hade bestämt sig gick det ganska fort att utbilda sig och börja som busschaufför tack vare en arbetsmarknadsutbildning och ett samarbete mellan Nobina och Arbetsförmedlingen.

Tara parkerar sin buss. Hon har fått jobb hos Nomina via en arbetsmarknadsutbildning.

Dagarna vid bussgaraget utanför Uppsala brukar börja med att Tara, 27 år, checkar av sina tider och rutter.
– Jag planerar pauser, hur jag ska lägga upp dagen och gör en säkerhetskontroll på bussen, berättar hon.

Oftast har hon långa turer på schemat. Det är så hon vill ha det.
– Jag kör mycket till Västerås, Enköping, Hallstavik, det gillar jag mest. Jag tycker om när man inte måste bromsa in så mycket, långa sträckor är skönare än stadstrafik, säger hon och skrattar.

Långa sträckor är skönare än stadstrafik

Tara hade provat mycket och jobbat runt del inom vård och omsorg innan hon kom fram till vad hon ville ägna sig åt i arbetslivet. Hon gillade det sociala i sina tidigare jobb men ville ändå något annat. Inspirationen kom från familjen.
– Min storebror kör lastbil, lillebror och syster är bussförare.

Tara fick grönt ljus

Sagt och gjort. Tara, som var inskriven som arbetssökande, kontaktade Arbetsförmedlingen som tillsammans med Nobina bedömde att utbildningen kunde passa henne. Hon fick grönt ljus för arbetsmarknadsutbildning till yrket.

Information om arbetsmarknadsutbildning

Efter några månaders utbildning blev Tara en given kraft hos Nobina i Uppsala som ser till att företaget kan leverera på tidtabellerna. Hon är en bland många som har gått samma väg.
– Nobina har de senaste åren rekryterat hundratals förare via Arbetsförmedlingen eftersom det råder stor förarbrist i branschen har samarbetet varit avgörande för oss för att vi ska kunna möta våra personalbehov, säger Lina Larsson, rekryteringsstrateg i Uppsala.

Många arbetsmarknadsutbildningar

Arbetsmarknadsutbildningar finns inom många yrken i branscher där det behövs arbetskraft. Nobina är mycket positiva till utbildningsformen.
– En stor fördel med att arbeta med arbetsmarknadsutbildningar är att personens tidigare erfarenhet och bakgrund egentligen inte spelar någon roll. Vi fokuserar istället på att hitta personer med de egenskaper och kompetenser som vi anser är viktiga för bussförarrollen, kunskaper som krävs för att utföra yrket kommer personen senare få i utbildningen.

Gör studiebesök på en arbetsmarknadsutbildning

Älskar vara ute i trafiken

Tara tyckte om momenten i utbildningen och att lära sig behärska ett större fordon både teoretiskt och praktiskt. Hon har svårt att se nackdelar med sitt yrkesval.

– Det är väl om man jäktar för mycket eller har sovit dåligt och är stressad, då kan din arbetsdag bli dålig. Men jag sover bra och känner mig lugn på jobbet. Jag älskar att vara social, vara ute i trafiken och köra buss, det är ett jättebra jobb, säger hon.