Utbildning vägen till tryggare framtid

Publicerad: 23 september 2020

Det är många yrkesgrupper som är i stort behov av arbetskraft, och flera av dem kräver en högskoleutbildning. Ta del av våra tips om vilka yrken som ger jobb i framtiden och hur du gör för att söka.

Studenter

År 2024 kommer det saknas cirka 100 000 personer med den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. Hälso- och sjukvården är den bransch där bristen på utbildad personal kommer vara störst. Men bristen kommer även vara stor inom yrkesgrupper som lärare, ingenjörer, it-arkitekter och utvecklare.

De branscher som kommer ha svårt med kompetensförsörjningen i framtiden består till stor del av yrken som kräver utbildning från universitet eller högskola.

Här kan du ta del av den fullständiga listan. Kanske är det något av jobben som passar dig? Passa på att sök din utbildning redan i höst. Trygga din framtid samtidigt som du blir en viktig del i samhället.

Utbildningar som ger jobb

Sjuksköterska

Barnmorska

Socialsekreterare

Psykolog

Civilingenjör, ingenjör, tekniker

Förskollärare

Läraryrken

Mjukvaru- och systemutvecklare

Systemanalytiker och it-arkitekt

Högskolevalet 15 september – hur går det till?

Från den 15 september till och med 15 oktober kan du anmäla dig till vårens program och kurser på antagning.se. Där hittar du även allt du behöver veta om anmälan, hur platserna fördelas, viktiga datum och hur du ska tänka när du får ditt besked.

Viktiga datum

Du kan anmäla dig till program, kurser och kurser inom program i en och samma anmälan. Se hur du ska gå tillväga för att anmäla dig här.

Platsfördelning och urval

Om det är fler sökande än vad det finns platser till en utbildning fördelas platserna genom urval. Vad du har för studiebakgrund avgör i vilken urvalsgrupp du konkurrerar. Se hur urvalsgrupperna fungerar här.

4 tips som leder dig rätt

  1. Kontakta en studie- och yrkesvägledare
  2. Gör vårt intressetest
  3. Prata med 5 vänner om vad du passar som
  4. Titta på vår yrkeskompass