Fem fällor att undvika när du söker jobb

Publicerad: 2020-09-23

Det finns en del saker som kan gå fel när du söker jobb. Men genom att vara medveten om fallgroparna under din jobbsökarresa kan du öka dina chanser att få jobbet du är ute efter.

Söka planlöst

Inom flera branscher är det som en jobbdjungel med otaliga jobbannonser och om du inte har tänkt igenom vad du vill och kan är risken stor att du går vilse, vilket minskar dina möjligheter att hitta rätt jobb att söka. Det blir lättare att sålla bort sånt som är oväsentligt och inrikta krafterna på rätt ställe om du reder ut för dig själv vad du är ute efter. Till exempel kan du karriärvägleda dig själv för att sätta upp mål att ställa in siktet på.

Sök rätt jobb

Sök inte för många jobb som du knappt tror du kan få, risken är att du blir knäckt om du får nobben gång på gång. Men låt det inte heller bli en regel som alltid gör att du låter bli att söka jobb när kraven verkar för höga. Det du siktar på kan ju vara i en bransch där det är brist på arbetskraft och då kan arbetsgivaren vara beredd att tumma på kraven för att kunna bemanna sitt företag. Står något psykiskt eller fysiskt hinder eller andra svårigheter i vägen mellan dig och jobbet du vill ha finns det ju hjälp hjälp att få via Arbetsförmedlingen.

Sväva ut i ansökan

Ofta vill man ju berätta, förklara och få mycket sagt om sig själv i en ansökan. Men se upp med att bli för långrandig, det kan bli en fallgrop på vägen mot en anställning. Rekryterarna vill snabbt och överskådligt kunna se vem du är och vad du kan. Det kanske känns svårt att hitta rätt nivå men om du jobbar med din ansökan och kanske tar del av skriva cv-tips kommer du att nå resultat.

Att inte meddela dina referenser

Glöm inte att meddela dina referenser att de kan bli uppringda av en arbetsgivare du söker jobb hos. Situationen som uppstår när en referens inte är förberedd blir också lite märklig för en rekryterare, vilket faller på dig och kan innebära att du gör ett mindre bra intryck. Lägg också kraft på att få en bra referens. Rekryterarna lägger mycket vikt vid bra vitsord referenser och kontaktar dem ofta när de tittar på dina ansökningshandlingar. Spana in Arbetsförmedlingens tips om hur du kan använda dina referenser.

Vara oförberedd på intervjun

Att bara improvisera eller inte ha läst på om jobbet, yrket eller företaget i förväg på en jobbintervju gör det svårare för dig att ha kontroll över situationen och behålla lugnet. Det är bra att ha tänkt igenom vilka frågor som kan komma upp och vad du ska svara på dem, oväntade frågor kan leda till att man snärjer in sig i ett luddigt svar. Ta reda på vilka som är de vanligaste intervjufrågorna och läs Arbetsförmedlingens tips för jobbintervjun.

Tips för jobbintervjun