Boka personlig karriärvägledning via webben

Publicerad: 22 september 2020

Har du svårt att komma på vilken utbildning eller vilket yrke du skulle passa för? Efter ett ovälkommet uppehåll på grund av corona återöppnar vi nu bokningen av webbmöte på arbetsformedlingen.se för kvalificerad studie- och yrkesvägledning på distans. Studie- och yrkesvägledaren Annelie Jorsell kan berätta mer.

En arbetssökande får karriärvägledning av yrkesvägledare på webben

Vad innebär karriärvägledning på webben?

– Det är en tjänst på Arbetsförmedlingen som innebär att du kan få karriärvägledning av utbildade studie- och yrkesvägledare via webben. Vägledningen sker genom chatt eller videosamtal på din dator, mobil eller surfplatta. Flertalet av samtalen sker dock via telefon.

Så här bokar du vägledning via webbmöte

Annelie Jorsell, studie- och utvecklingsvägledare

Vilken är målgruppen?

– Jag skulle säga att det är alla som står och stampar vid ett vägskäl i livet yrkesmässigt och vill få tips och råd av utbildade och erfarna vägledare att komma vidare. Vi vägleder personer med alla möjliga bakgrunder och förutsättningar. De kan ha varit långtidssjukskrivna, de som är långtidsarbetslösa, och ungdomar. Många är också personer som har jobb men som vill byta yrkesinriktning.

Vad är fördelen med webb-vägledning?

– Det är en fantastisk möjlighet eftersom det är så lättillgängligt. Du kan sitta hemma eller på någon annan plats som du själv väljer och samtala eller chatta med vägledaren. Många av dem som kontaktar oss befinner sig i en utsatt livssituation, ofta med självförtroendet i botten. För dem kan det vara tryggt att ta del av den här tjänsten hemifrån. Vi vägledare är bra på att läsa av människor utan att vi ser dem.

Jag inte vet vad jag vill bli, hur kan jag tänka?

– Strukturera upp dina tankar och önskemål. Fundera över vad du tycker är viktigt i ett yrke? Vad är du intresserad av och vad finns det för yrken där du kan dra nytta av dina intressen? En viktig del av karriärvägledningen är att få människor att bli medveten om sina styrkor och bra egenskaper. Jag vill inte ge några färdiga svar utan i stället få personen själv att komma fram till sina svar.

Vad mer brukar du tipsa om i samtalen?

– Det är olika från person till person. Vi brukar börja med att gå igenom personens bakgrund och försöka klargöra vad personen behöver hjälp med vägledningsmässigt. Ibland går vi igenom olika utbildnings- och yrkesalternativ, vad som krävs för att kunna börja jobba i ett visst yrke. På Arbetsförmedlingens hemsida finns en tjänst som heter ”karriärvägledning på egen hand” och ”intresseguide”. Dessa rekommenderar jag att man kan gå igenom innan det personliga vägledningsmötet via webben.

Ska jag följa hjärtat eller hjärnan i yrkesvalet?

– Jag tycker att man ska kombinera hjärtat och hjärnan i sitt yrkesval. Man spenderar stor tid på sitt arbete så jag tycker att det är viktigt att man trivs med det man gör så på så sätt är hjärtat viktigt. Däremot är det också viktigt att vara realistisk och titta på hur framtidsutsikterna för yrket du är intresserad av ser ut. På ”yrkeskompassen” på Arbetsförmedlingens hemsida kan du läsa mer om framtidsutsikterna för olika yrken.

Dina bästa jobbsökartips?

– Sök jobb aktivt, se till att ha bra ansökningshandlingar där din kompetens kommer fram, sätt upp mål och delmål. Tänk på att du inte behöver ta jättekliv hela tiden utan att det kan räcka med myrsteg. Nätverka och leta efter ”osynliga jobb”, de vill säga jobb som inte utannonserats än. Jag brukar också tipsa om Arbetsförmedlingens olika webbinarer som är en bra inspirationskälla i jobbsökandet samt övriga digitala tjänster på Arbetsförmedlingens hemsida.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter