Lättare att hitta rätt på Platsbanken

Publicerad: 2020-09-15

Med 20 000 möjliga jobbtitlar blir det svårt att hitta rätt på en jobbsajt. Men nu har Platsbanken fått en ny internutvecklad funktion som bygger på artificiell intelligens. Resultatet är en betydligt renare träffbild.

Här visar en bild en skärmdump med sökoptimering

Så här skiljer Platsbankens intelligenta sökverktyg mellan relevanta och irrelevanta ord.

SCB:s yrkeskategorisering är grunden för alla jobbsajter i Sverige. Den består av cirka 3 000 yrken. Det är mycket nog, men de yrkes- och tjänstetitlar som används på Platsbanken är uppemot 20 000. Det blir lätt lite stökigt och svårt att hitta, men nu har det blivit bättre ordning på torpet.

Den nya förbättrade sökfunktionen analyserar och kategoriserar kompetensbegrepp och all annan text i annonsen automatiskt. Resultatet är en träfflista med betydligt mindre ”skräp”.

Den nya AI-baserade sökfunktionaliteten är också fritt tillgängligt för alla jobbsajter som vill förbättra sin sökfunktion.

– Utöver en träffsäkrare matchning så kan det användas för att bygga nya innovativa tjänster för arbetsmarknaden. Det skulle till exempel kunna vara ett verktyg som guidar arbetsgivare att skriva bättre platsannonser, säger Mattias Persson som är ansvarig utvecklare.

Sök jobb i Platsbanken

Platsbanken