5 hetaste branscherna – här behövs personal nu

Publicerad: 8 september 2020

Söker du jobb och kan börja arbeta direkt? Trots ett tufft läge på grund av pandemin är många arbetsgivare i stort behov av personal. Många av de lediga tjänsterna finns dessutom inom yrken som är vanliga som ingångsjobb.

Kollage:En lastbil, en sjuksköterska och en lagararbeare.

Hashtaggen #jobbjustnu är tänkt att underlätta för både arbetsgivare och arbetssökare genom att samla alla tjänster som behöver tillsättas direkt på ett och samma ställe. Sedan den infördes på Arbetsförmedlingens platsbank i april har det i snitt lagts upp 1 317 nya jobb i veckan med taggen. För tillfället finns det över 3 700 lediga jobb där arbetsgivare söker personal som kan börja med kort varsel.

Flest lediga yrken finns inom handeln och försäljning men behovet är även stort inom hälso- och sjukvård. Därefter finns det flest #jobbjustnu i transportsektorn, besöksnäringen, och inom socialt arbete.

− Det speglar arbetsmarknaden rätt bra. Pandemin gör att folk handlar mer på nätet och förstärker trenden med en växande e-handel, med fler lediga jobb inom lager och kundtjänst. Och att folk behövs inom vården är en ihållande trend som inte kommer försvinna på ett tag. Likadant är det inom hotell- och restaurang samt transport, där yrkesutbildningarna sällan är fullsatta, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Personlig assistent, boendestödjare, telefonförsäljare, lagerarbetare, kundtjänstmedarbetare och vårdbiträde är andra exempel på yrken där det finns många lediga tjänster just nu. Yrken som ofta fungerar som en dörr in till arbetsmarknaden och där kraven på meriter och utbildning inte är så höga. Däremot är det vanligt att arbetsgivare vill att man har gymnasiekompetens.

− Det ses i många fall som ett kvitto från arbetsgivaren på att man kan passa tider och slutföra uppgifter, säger Jesper Schönbeck.

Fem hetaste yrkeskategorierna på #jobbjustnu

  • Försäljning-, inköp- och marknadsföring
  • Hälso- och sjukvård
  • Transport
  • Hotell, restaurang, storhushåll
  • Socialt arbete

Sök jobben här!

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter