Snabbspår för ingenjörsjobb i batterifabrik

Publicerad: 27 augusti 2020

Arbetsförmedlingen och företaget Northvolt fortsätter samarbetet med rekryteringen till batterifabriken som byggs i Skellefteå. Drygt 3 000 personer ska anställas fram till 2025.
– Tillsammans med arbetsgivaren och Luleå tekniska universitet erbjuder vi nu snabbspår för utrikesfödda ingenjörer i form av arbetsmarknadsutbildningar, säger Michael Persson, projektledare på Arbetsförmedlingen.

Snabbspår med arbetsmarknadsutbildningar ska locka utrikesfödda ingenjörer till Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Informationsturnén som Arbetsförmedlingen genomförde tillsammans med batteriföretaget Northvolt i slutet av förra sommaren till 14 platser i landet var en besöksmässig succé. Närmare 2 500 arbetssökande kom till någon av träffarna. De första större rekryteringarna till fabriken i Skellefteå kommer igång under 2021.

Michael Persson, projektledare på Arbetsförmedlingen för rekryteringarna till Northvolt.

– Men kampanjen slutade inte där utan rekryteringsbehoven är fortfarande enormt stora och kommer att vara det i flera år. Som arbetssökande kan du när som helst registrera en jobbansökan i Northvolts kandidatbank, säger Michael Persson.

Här söker du jobb hos Northvolt

Vad ska tillverkas i Northvolts fabrik?

– Litiumjonbatterier för bland annat elbilar och lagring av energi. Fabriken på den femtio hektar stora industritomten är fortfarande under uppbyggnad och den första produktionslinan av fem ska stå helt klar och vara i bruk 2021. Total byggyta är 500 000 kvadratmeter vilket motsvarar 40 fotbollsplaner. Förutom fabriken som byggs i Skellefteå har man huvudkontoret i Stockholm och en utvecklingsanläggning i Västerås.

Vad är Arbetsförmedlingens roll just nu?

– Vi jobbar vidare med rekryteringsarbetet och kompetensförsörjningen i hög takt tillsammans med arbetsgivaren, kommunen och regionen. Det senaste är att vi tillsammans med Luleå tekniska universitet och Northvolt har skapat ett nationellt snabbspår för underhållsingenjörer till de här jobben i form av arbetsmarknadsutbildningar.

Vilka är målgrupp för snabbspåret?

– Målgruppen för snabbspår generellt är nyanlända och utrikesfödda personer utan erfarenhet av svensk arbetsmarknad, men med utbildning och erfarenhet från andra länder. Målgruppen för det här snabbspåret måste dessutom ha en ingenjörsutbildning inom elektronik, maskin eller närliggande områden. De behöver nödvändigtvis inte vara underhållsingenjörer, den kompetensen får de med arbetsmarknadsutbildningen.

Hur går snabbspåret till?

– Snabbspår är ett initiativ och satsning som bygger på en kedja av insatser som i detta fall handlar om kompetensförsörjning till Northvolts fabrik gällande underhållsingenjörer och underhållsspecialister. De som kan bli aktuella för denna kompletterande utbildning ska ha en utländsk utbildning inom teknikområdet. För en del kan de även handla om att genom en så kallad Korta vägen-insats förberedas med yrkesengelska. Utbildningen som genomförs på distans och på engelska med en del studiebesök i Skellefteå genomförs av Luleå tekniska universitet.

Vilka sorts jobb handlar det om i fabriken?

Denna utbildningsinsats handlar om underhållstekniker, produktionen är automatiserad och kontinuerlig så underhållsarbetet är löpande. I övrigt är det processoperatörer som styr och övervakar olika tillverkningsprocesser i fabriken. Men i och med att man startar en helt ny och oerhört omfattande verksamhet som ska pågå dygnet runt, året runt, behövs ju en mängd andra yrkesgrupper, personal till matsalen, lokalvårdare, servicepersonal av olika slag, reception och administration för att nämna några. Dessa funktioner kommer att rekryteras i ett senare skede .

Här hittar du fakta om olika yrken

Är deltagarna i snabbspåret garanterade jobb?

– Det finns aldrig några garantier däremot är Northvolt involverade, tillsammans med Luleå tekniska universitet, i urvalsarbetet till utbildningen. Det kan även vara så att sökandes kvalifikationer kan leda till direkt anställning hos företaget utan att en utbildningsinsats krävs. Och de som genomför utbildningen kommer att få den kompetens som behövs för arbetet.

Går det att få stöd för intervjuresor och boende?

– För de som blir antagna till utbildningen gäller Arbetsförmedlingens villkor för deltagande i en Arbetsmarknadsutbildning där kostnader för resor mm ersätts utifrån de regler som gäller allmänt. Arbetsförmedlingen kan ersätta vissa kostandet för resor och logi.

Ersättning för resekostnader

Flytta till Skellefteå, mer information om Skellefeå kommun

Hur är snabbspåret anpassat till Corona?

– Utbildningen är på distans men några planerade studiebesök i Skellefteå. Alla utbildningar idag har direktiv för att anpassa utifrån de rekommendationer som ges.

Hur får jag veta mer om snabbspåret?

– Den mesta informationen kommer att ges i samband med det webbinar som genomförs den 3 september på arbetsformedlingenplay.se där det även går att ställa frågor på chatten. Representanter från Arbetsförmedlingen, Luleå tekniska universitet och Northvolt kommer då att berätta mer om satsningen och hur de intresserade ska göra för att anmäla intresse.

Vilka utmaningar har ni stött på?

– Den stora utmaningen är att få människor bosatta någon annanstans att flytta till Skellefteå. De nysvenskar som kommit till våra informationsträffar är de som är mest positiva till att flytta för att få jobb. Det känns lovande tycker jag. Northvolt har ett stort mångfaldstänk, de har över 700 anställda från 70 länder idag, så det ingår i deras affärsmodell att anställa personer med olika nationaliteter och språk.

Northvolt skapar väl ringar på vattnet?

– Ja det är sant fler företag är på gång att etablera sig i Skellefteå och med dem fler arbetstillfällen. Batterifabriken blir en magnet för hela landet och kommunen räknar med 10 000 fler nya jobb inom de närmsta åren. En påtaglig befolkningsökning samt en ökad rörlighet på den lokala och regionala arbetsmarknaden. Flera verksamheter i Skellefteåområdet kommer att behöva rekrytera personal.