Så hittar du utbildning direkt

Publicerad: 2020-08-27

Utbildning är vägen genom krisen menar många. Därför har vi tagit fram en lista på olika utbildningsvägar du kan agera på direkt så att du snabbt kommer igång med att rusta dig för framtiden.

En kvinna står utanför en föreläsningssal på universitetet.

Val till högskolan

Lärare, läkare, sjuksköterska. Via högskolestudier kan du utbilda dig inom många yrken som håller i längden och ger bra betalt. Du kan också bygga på din kompetens inom otaliga områden genom kortare kurser för att bli mer gångbar på arbetsmarknaden. Vissa utbildningar går även att läsa på halvfart, så att du kan kombinera extrajobb med studier.

Här kan du söka till högskolan

Arbetsmarknadsutbildningar

Anläggningsmaskinförare, bussförare eller vårdbiträde? Är du inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen kan du ha möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning. Det är en kort, yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Utbildningen riktar sig främst till dig som har fyllt 25 år och garanterar inte att du får ett jobb, men den förbättrar dina chanser rejält. Utbildningen är oftast från några veckor upp till 6 månader. Nyfiken och vill göra ett digitalt studiebesök på en utbildning?

Kortare delkurser

Krävs det något extra för att få jobbet? Visste att du kan söka enstaka kurser inom olika yrken via myndigheten för Yrkeshögskolan. Kanske kan en kurs i affärsmannaskap för företagssäljare, en kurs i handledning för undersköterskor eller tre veckor om grunderna i mark- och anläggningsarbete kan vara något för dig? Kursstarter sker hela året.

Här kan du se en lista med kortkurser

Yrkeshögskolor

På yrkeshögskolor hittar du utbildningar med inriktning på specifika yrken som behövs på arbetsmarknaden och leder därför ofta till jobb. Utbildningarna är utformade efter arbetsmarknadens behov och berättigar till studielån hos CSN. Det finns både kortare och längre utbildningar på upp till två år. Ofta krävs grundläggande behörighet från antingen komvux eller gymnasiet, men det finns särskilda undantag.

Information om yrkeshögskolor

Komvux eller yrkesvux

Om du inte har gått ut gymnasiet eller saknar vissa kurser eller ämnen för att få behörighet till vidarestudier på till exempel hög- eller yrkeshögskola, är kommunernas vuxenutbildningar ­­­– komvux och komvux med särskild utbildning – en bra väg att gå. Här finns även språkutbildning i svenska och olika yrkes- och lärlingsutbildningar.

Många jobb och vidarestudier på till exempel hög- eller yrkeshögskola, kräver att man har gymnasiekompetens (grundläggande behörighet). Om du saknar det kan du läsa in ämnen och kurser på kommunernas vuxenutbildningar – ­komvux och komvux med särskild utbildning. Här finns även språkutbildning i svenska och olika yrkes- och lärlingsutbildningar.

Information om Komvux

Folkhögskola

På folkhögskola finns Allmän kurs, profilkurser och yrkesutbildningar. Allmän kurs är till för dig som missat hela eller delar av gymnasiet, och vill bli grundläggande behörig för att studera vidare. På en profilkurs får du ägna tid åt att fördjupa ett intresse, så som musik eller konst. Går du en yrkesutbildning blir du redo för arbetsmarknaden, till exempel som fritidsledare eller lärarassistent. Kurser på folkhögskola ger möjlighet till att söka studiemedel från CSN.

Information om folkhögskola

Digitala jag

Tillsammans med Google har Arbetsförmedlingen tagit fram onlinekurser där du kan få mer kunskap om hur du söker jobb digitalt, men du kan också lära dig om kodning och hur du kan använda sociala medier professionellt

.Anmäl dig till Digitala jag

Testa en kostnadsfri onlineutbildning

MOOC står för Massive Open Online Courses och är öppna, onlinebaserade kurser från universitet, företag och andra organisationer. Till skillnad från traditionella kurser finns det ingen be­gränsning i antal deltagare. Du behöver inte heller vara inskriven som student på universitetet för att delta. De flesta kurserna är kostnadsfria och de som kostar pengar är oftast mycket billigare än traditionella kurser. Här är de tre största MOOC-plattformarna som samlar tusentals kurser från hundratals universitet:

Här finns kurser hos Edx

Här finns kurser hos Coursera

Här finns kurser hos Futurelearn

Ta körkort

Att ha körkort öppnar dörrar för olika typer av chaufförsyrken men också för roller som företagssäljare och inom hemtjänsten. Körkortet kan också vara en värdefull merit i ditt cv hos många arbetsgivare. Visste du att om du är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan du ta ett lån från och CSN för att ta körkort.

Här får du veta mer om körkortslån