Blir snart arbetslös – vad ska jag tänka på nu?

Publicerad: 2020-06-18

Uppsägningar och varsel präglar flera branscher för tillfället. Samtidigt råder brist på arbetskraft i andra, vilket öppnar upp möjligheter för de som står utan jobb.
– Arbetsmarknaden står inte still. Det råder till exempel brist på tillfällig arbetskraft inom vården, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert, som här svarar på de vanligaste frågorna Arbetsförmedlingen får just nu.

Kille i grön skjorta

Har du ett tekniskt intresse och är redo att vidareutbilda dig kan det finnas jobb inom teknikbranschen. Det gäller att lyfta blicken och bryta mönster. Din kunskap kan vara värdefull på fler arbetsplatser än vad du tror.

Arbetsförmedlingens Charlotte Lindman har lång erfarenhet av att stötta och coacha både nykomlingar på arbetsmarknaden och rutinerade arbetstagare som plötsligt förlorat jobbet. Hennes främsta tips är att stanna upp och göra saker i rätt ordning – för att öka chanserna att hitta ett nytt jobb.

Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen

– En naturlig reaktion när man blir arbetslös är att damma av sitt gamla cv och genast börja söka allt man ser i den egna branschen. Men det är bättre att tänka till. Det kanske inte finns några jobb i din bransch, då behöver du titta på vilka möjligheter det finns i andra branscher där din kompetens och kunskap kan behövas, säger Charlotte Lindman.

Här är de vanligaste frågorna Arbetsförmedlingen får just nu

Jag är uppsagd – vad gör jag?

Din första arbetslösa dag ska du skriva in dig på arbetsförmedingen.se med bank-id. Har du ingen e-legitimation sedan tidigare behöver du skaffa en sådan för att kunna skriva in dig. Samtidigt bokar du det första planeringssamtalet med en arbetsförmedlare där ni tar fram en plan.

Charlottes tips: “Börja gärna söka jobb och dra i dina kontakter så snart som möjligt. Vänta inte med jobbsökandet till ditt första planeringssamtal, då riskerar du missa flera jobbmöjligheter under tiden och kan även tappa fart och motivation. Tänk på att fem riktigt genomarbetade jobbansökningar är bättre än 100 hastigt ihopskrivna.”

Läs mer och skriv in dig

Är det Arbetsförmedlingen som betalar ut ersättning?

Nej, det är a-kassan som betalar ut tillfällig ekonomisk hjälp till arbetslösa. Men för att ansöka om ersättning från din a-kassa behöver du skriva in dig på arbetsförmedlingen.se och i samband med det meddela att du vill söka ersättning. Om du inte är medlem i någon a-kassa har du ändå möjlighet att få viss ersättning.

Charlottes tips: ”Om du inte redan är med i en a-kassa ska du gå med direkt, det kommer att gynna dig oavsett om du inte har varit medlem tidigare.”

Ta reda på mer om ersättning från a-kassan

Jag är varslad – vad innebär det?

Ett varsel är en förvarning från arbetsgivaren om att du kan komma att bli uppsagd, men det kan också blåsas av. Så länge du är varslad ska du inte skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Om du däremot blir uppsagd och inte har något annat jobb klart ska du skriva in dig din första arbetslösa dag.

Charlottes tips: “Ha is i magen och se till att du har koll på din uppsägningstid, dina försäkringar och att du är med i a-kassan. Det skadar inte att börja uppdatera ditt cv och personliga brev, så du är bättre förberedd om du blir uppsagd.”

Tips till dig som är varslad

Vad är skillnaden mellan varsel och permittering?

Korttidspermittering (korttidsarbete) innebär att du som anställd går ned i arbetstid och lön under en period istället för att du blir uppsagd. Varsel innebär att arbetsgivaren förvarnar anställda att de kanske kommer att bli uppsagda.

Charlottes tips: “Som korttidspermitterad bör du också se till att ha koll på a-kassa, försäkringar, om du omfattas av kollektivavtal och annat som har med din ekonomi att göra. Och är du helt arbetsbefriad, varför inte börja söka andra jobb eller kanske kan du hoppa in tillfälligt i vården eller i andra branscher som behöver tillfällig arbetskraft?”

Lär dig mer om skillnaden på varsel och korttidspermittering