Ny som arbetssökande - kickstarta med digital kurs

Publicerad: 11 juni 2020

Är du ny som arbetssökande? Då kan en ny kurs på arbetsformedlingenplay.se hjälpa dig att kicka igång jobbsökandet.
– I den här kursen får du koll på alla bitar du behöver, till exempel var du hittar lediga jobb och hur du aktivitetsrapporterar, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Charlotte Lindman.

En kvinna med laptop är i färd se ett webbinar på arbetsformedlingenplay.se

Charlotte Lindman berättar att det är ett högt tryck på Arbetsförmedlingen just nu i spåren av coronakrisen med ett mycket stort antal nyinskrivna arbetssökande. Dessutom har många precis tagit studenten och ska börja söka jobb för första gången.

Att vara ny som arbetssökande och dessutom ha kontakt med Arbetsförmedlingen för första gången kan vara ganska klurigt och det är många frågor som uppstår.

Jobbsökarexperten Charlotte Lindman programleder kurs för ny-arbetslösa

– Vi kände att vi ville göra något för att underlätta för alla ”nybörjare” som arbetssökande och som kunder på Arbetsförmedlingen att både förstå vad som förväntas av dig och ge handfasta tips för att komma igång med ditt jobbsökande. Kursen på arbetsformedlingenplay.se är en väldigt bra start säger Charlotte Lindman.

Direkt till kursen

Vilka tycker du att kursen passar för?

– För alla nya kunder på Arbetsförmedlingen som behöver ett startkit för att komma igång. Så klart funkar kursen även för befintliga kunder som vill ha lite bättre koll på jobbsökandet.

Vad frågar nya sökande mest om?

– Den viktigaste frågan initialt är ofta ersättningen och hur man får igång a-kassan. Och därefter brukar det vara frågor som: Hur gör jag nu när jag ska söka jobb? Vilka jobb finns att söka just nu? Vad krävs av mig när jag är inskriven på Arbetsförmedlingen?
Alla dessa frågor besvaras i kursen.

Hur går kursen till och var finns den?

– Det är enkelt. Klicka bara på den här länken. Kursen består av två webbinarier, två korta filmer, ett poddavsnitt och tillhörande länkar. Hela kursen är på cirka 1,5 timmar totalt och du kan själv bestämma när du vill börja och du kan ta paus när du vill.

Expertens bästa jobbsökartips

  • Uppdatera ditt cv så det är good to go. Skriv nytt personligt brev till varje tjänst du söker.
  • Platsbanken är bra att utgå från när man söker jobb men det är viktigt att leta jobb på fler ställen som företags hemsidor och sociala medier.
  • Berätta för ditt kontaktnät att du söker jobb och be om hjälp- många får jobbtips via sitt nätverk. Här är sociala medier fantastiskt.
  • Gör inte misstaget som många andra, att massutskicka ansökningar. Sök jobb med kvalitet istället för kvantitet. Arbetsgivaren märker direkt om ansökan är riktad.
  • Gör en plan för dagen med vilka jobb du ska söka eller företag som du ska kontakta. På så sätt får du struktur och skapar rutiner för ditt jobbsökande.