Stefan bytte från jobb på krogen till jobb i skogen

Publicerad: 10 juni 2020

Säsongen för skogsplantering är här och det behövs folk. Stefan Andersson, 48 år, såg chansen för att byta bana i livet med ett skogsjobb.

Stefan Andersson fick jobb i skogen, här med sin arbetsgivare Conny Landberg som driver Rotudden skog AB.

Stefan Andersson fick jobb i skogen, här med sin arbetsgivare Conny Landberg som driver Rotudden skog AB.

Han har bara jobbat några veckor men är redan i full gång med att plantera. Dagarna är långa och Stefan Andersson går mycket, men han är i rätt element.

– Jag trivs här ute i markerna. Men jag har fortfarande mycket kvar tills jag är fullärd, säger han.

Vandra och plantera

Varje dag åker han ut med arbetslaget i markerna tidigt på morgonen och kommer hem en bit in på kvällen. Han lastar på sig tiotals kilo plantor, flera liter dricksvatten, vandrar och planterar. Han har också med sig ett planteringsrör som används för att få ner plantan i marken.

– Man får gå över stora arealer. Man kan inte bara trycka ned plantor varsomhelst. Det handlar om att kunna se var man ska sätta plantan i vegetationen för att den ska få en bra chans. Det viktigaste i början är inte antalet plantor utan att det blir rätt

Arbetet i skogen är tufft. Men att ta i om dagarna är inget nytt för Stefan Andersson som jobbat på krogar och restauranger i över 20 år som kock och kökschef.

– Det är tungt fysiskt och stressigt arbete i köket. Det här är också krävande men det är på ett visst sätt i restaurangbranschen och jag ville bort från det, byta fokus, säger han.

Inskriven som arbetssökande

Sagt och gjort lämnade han branschen och var inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och fick efter en tid hjälp av ett stöd och matchningsföretag i bytet av bana. Nu veckopendlar han mellan hemorten Örnsköldsvik till jobbet på Rotudden Skog AB i Härnösand.

– Coronakrisen hjälpte till lite grann men det här var ett långsiktigt beslut och jag trivs, jag är uppvuxen i lantlig miljö nära naturen, det här känns rätt, säger han.

Conny Landberg som äger och driver entreprenadföretaget inom skogsvård har fixat sin bemanning för säsongen när det gäller skogsplantörer men ser gärna flera ansökningar från erfarna skogsröjare. Han märkte av ett ökat intresse för skogsjobben i samband med pandemin, då många utländska gästarbetare inte kunde komma till Sverige.

– Många ansökte från alla håll i landet, över 100 hörde av sig när jag annonserade i Platsbanken, många inom serviceyrken.

Så är det att vara skogsarbetare

Vilja att jobba och lära krävs

Några exakta tips för vem som passar för ett jobb i skogen, har han inte.

– När jag rekryterar bygger jag ett lag, gruppkemin är viktigast, att vara en slitvarg och kunna ta i är bra men inte det enda som krävs. Även då ett naturintresse kan vara givande som arbetsmotivation, krävs också en vilja att jobba och lära, säger Conny Landberg.

Säsongen för att plantera träd fortgår mestadels under sommaren. Men Stefan siktar på att fortsätta sin karriär bland tallar och granar.

– På våren och hösten kan man jobba som skogsröjare, men det krävs en del certifikat och utbildningar på vägen som jag ska läsa in först, säger Stefan Andersson.