Så fick Cliff fast jobb som 62-åring

Publicerad: 2020-05-22

Cliff Flodell hade tappat hoppet om att kunna jobba igen efter en fallolycka. Men så fick han möjlighet att arbetsträna via Arbetsförmedlingen. Det ledde till att han som 62-åring fick fast jobb som fastighetsskötare.
– Det känns fantastiskt, säger han.

Cliff Flodell i pannrum

Cliff Flodell fick fast anställning hos fastighetsförvaltaren Heimstaden.

Vi möts på hans arbetsplats, fastighetsbolaget Heimstaden, mitt i centrala Katrineholm. För första gången är han anställd. Under hela sitt liv har han varit egenföretagare och drivit bland annat bageri och fram till för några år sedan ett företag som importerade och sålde garageportar. En olycka satte stopp för karriären då han föll från en stege när han monterade en garageport.

– Jag fick sättningar i ryggen och det uppdagades även att jag hade artros, diskbråck och förträngningar mellan kotorna, berättar Cliff Flodell som under många år även lidit av Raynauds fenomen som ger stickningar, domningar och vita fläckar i händer och fötter när han vistas i kyla.

Trots smärtorna kämpade han på ett tag till. Men 2017 tog det helt stopp och han blev tvungen att sjukskriva sig.

– Det var psykiskt jobbigt att tänka att jag skulle förtidspensioneras. Att sitta på parkbänken och mata fåglar fanns inte på kartan, berättar Cliff Flodell.

Genom Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens samarbete fick han prata med en arbetspsykolog på Arbetsförmedlingen som sa att det fanns ett alternativ till förtidspension och det var att arbetsträna.

Mikael Hellman

Mikael Hellman

– Cliff hade i princip gett upp när jag mötte honom men jag berättade att jag hade ett helt bord fullt av möjligheter. Arbetsförmedlingen har flera insatser, allt från arbetsträning till praktik, som kan underlätta vägen ut på arbetsmarknaden, berättar Mikael Hellman som jobbar som kundresurs på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Han ordnade så att Cliff fick arbetsträna som fastighetsskötare hos Heimstaden. Han började med några timmar, några dagar i veckan.

– Ju mer glädje han kände över jobbet, desto mer orkade han. Han gick från att vara trött och ledsen till en jätteduktig glädjespridare. Får man rätt stöttning ger det ena det andra, konstaterar Mikael Hellman.

Arbetsträningen ledde till ett sommarjobb som sedan förlängdes och i januari förra året fick Cliff Flodell en fast anställning.

– Det känns helt fantastiskt! Jag är äldst av alla här, med råge, och trots mina krämpor var jag inte sjukskriven en enda dag i fjol, säger en leende Cliff Flodell som tar hand om allt från stopp i avloppet till kärvande kranar hos hyresgästerna.

Arbetsgivaren är införstådd med att han inte kan utföra visa arbetsuppgifter, till exempel lyfta tunga saker.

– Men då gör jag annat i stället. Till exempel har jag tagit fram ett nytt låssystem, berättar Cliff Flodell.

För arbetsgivaren var åldern aldrig något hinder.

Cliff Flodell och Melinda Karic

Cliff Flodell och Melinda Karic

– Jag går på personkemi och kvalifikationer när jag anställer. Dessutom är det bra med en blandad grupp, vilket stämmer överens med företagets värderingar, säger Melinda Karic, fastighetsförvaltare på Heimstaden.

Mikael Hellman lyfter fram möjligheterna med att ha kommit upp i åren.

– ”Ingen vill ha en 60-åring” hör man ibland men jag tar direkt död på den tankemyten. Det finns många arbetsgivare som inget vill hellre än att anställa 60-åringar som har fullt av kompetens och erfarenhet.