Här finns jobben i krisen – 20 hetaste yrkena just nu

Publicerad: 15 maj 2020

Uppdaterad: 10 november 2020

Coronapandemin har slagit hårt mot många jobb i Sverige, och arbetslösheten är nu högre än på många år. Men det finns faktiskt branscher som även nu är i stort behov av att anställa.

Ung man som sitter i budbil.

Budbilsförare är ett av flera yrken där det finns fler lediga jobb nu än för ett år sedan.

Under 2020 har många sagts upp, permitterats eller varslats. Framför allt är det anställda inom handel, hotell, restaurang och industri som har drabbats hårdast.

Efterfrågan på arbetsmarknaden har minskat jämfört med förra året. Men inom en hel del yrken finns det efterfrågan på arbetskraft.

Bara under oktober publicerades närmare 88 000 nya lediga jobb i Platsbanken. Samtidigt fick närmare 38 000 personer ett arbete.

– Det är fortfarande ett svårt läge på arbetsmarknaden med många som blir arbetslösa. Samtidigt ökar antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier. Det visar att arbetsmarknaden börjar komma igång, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Flest lediga jobb inom vård och omsorg

Här är de 20 yrkesgrupperna där det fanns flest lediga jobb under augusti. Klicka på respektive yrke för att se alla lediga jobb i Platsbanken just nu.

Telefonförsäljare m.fl.

Grundutbildade sjuksköterskor

Företagssäljare

Lager- och terminalpersonal

Kundtjänstpersonal

Övriga bil-, motorcykel- och cykelförare

Grundskollärare

Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.

Personliga assistenter

Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl.

Restaurang- och köksbiträden m.fl.

Eventsäljare och butiksdemonstratörer m.fl.

Förskollärare

Butikssäljare, fackhandel

Städare

Övriga läkare

Planerare och utredare m.fl.

Övriga kontorsassistenter och sekreterare

Barnskötare

Brevbärare och postterminalarbetare

Få koll på vad som krävs för olika yrken

Akut brist på personal

Den sektor som är i störst behov av personal på kort sikt är vård och omsorg. Om du har rätt utbildning och erfarenhet kan du i princip få jobb direkt.

– Där ser vi en väldigt stor efterfrågan, både för att klara ett ökat vårdbehov och för att täcka upp för personal som blir sjuk, säger Sandra Offesson.

Andra branscher som behöver anställa snabbt är handel och vissa typer av försäljning, till exempel telefonförsäljare.

Här är arbetsgivarna som behöver dig direkt

Fler jobb under krisen

Störst ökning av antalet lediga jobb under det senaste året har skett inom yrkesgrupper som transport och lagerpersonal.

– Inom transport handlar det om olika typer av bud som levererar varor, vilket är en naturlig följd av den ökade e-handeln. Det skapar också ett större behov av folk som kan jobba på lager, säger Sandra Offesson.

Hur ska man tänka om man vill hitta ett jobb just nu?

– Dina jobbchanser varierar beroende på vad du har för utbildning och erfarenhet. Generellt kan man säga att den enskilt viktigaste faktorn är att ha en gymnasieutbildning, det är helt avgörande. Så nu kan vara ett bra läge att slutföra gymnasiestudierna, säger Sandra Offesson och fortsätter:

– För dig som tänker mer långsiktigt kanske utbildning är ett alternativ. Om du redan före krisen funderade på att utbilda dig eller om du har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden kan det vara ett bra tillfälle att satsa på någon form av utbildning.

Utbilda dig genom krisen – så hittar du rätt utbildning

Yrken för framtiden

Arbetsförmedlingen bedömer att det även på några års sikt finns goda jobbmöjligheter inom hälso- och sjukvård, men också inom skola och utbildning.

– Vår långsiktiga prognos visar på goda jobbmöjligheter inom de branscherna. Andra framtidsyrken finns exempelvis inom data, it och teknik. Samhället blir alltmer digitaliserat, och det gör att den här typen av kompetens kommer att vara väldigt efterfrågad framöver, säger Sandra Offesson.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter