Så hittar du de dolda gröna jobben

Publicerad: 14 maj 2020

Även om den akuta bemanningskrisen är över i de gröna näringarna så finns det fortfarande visst behov av säsongsarbetare inom exempelvis bärplockning och trädgård. Samtidigt är det mycket få lediga jobb som faktiskt utannonseras.
Vi bad Arbetsförmedlingens gröna-jobb-expert Klaes Hallberg om tips på hur du kan hitta dessa ”dolda” jobb.

En kvinna som arbetar på en handelsträdgård.

Stängda gränser och minskat resande på grund av corona har medfört att tusentals gästarbetare som varje år kommer hit för att arbeta med frukt- och bärplockning och med skogsarbete har uteblivit. Läget har tidvis varit akut och många odlare har vittnat om att deras skördar av grönsaker, frukt och bär riskerar att ruttna bort om de inte snabbt får tag i folk som hjälper dem.

Få jobb har annonserats

Nu tycks bemanningssituationen ha ljusnat betydligt för dem även om det fortfarande finns rekryteringsbehov på många håll. Men för arbetssökande som nappat på uppmaningen att söka dessa gröna jobb har situationen varit frustrerande då väldigt få av jobben har utannonserats.

Enligt Klaes Hallberg, projektchef för Mer mat fler jobb som Arbetsförmedlingen driver tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och de gröna näringarna, så är inte rekryteringsbehoven lika akuta längre men det behövs fortfarande personal både till odling av grönsaker, frukt, bär och inom skog, exempelvis plantörer och skogsmaskinförare.

– I måndags fanns det drygt 200 platsannonser med ungefär 600 gröna jobb i Arbetsförmedlingens platsbank. Att söka med orden trädgård, fruktodling eller plantering i sökfältet är bra. På gronajobb.se fanns det samtidigt omkring 300 annonser med 1100 jobb, där visserligen ganska många är hämtade från Platsbanken. Det är en bra idé att börja med att gå in på de båda platserna och leta jobb, säger Klaes Hallberg.

Hur ska jag hitta jobb som inte annonserats?

– De flesta jobben tillsätts genom personliga kontakter eller spontanansökningar. Så en möjlighet är att ringa en företagare i ditt område eller åka förbi på gården och fråga om de behöver personal, säger Klaes Hallberg och fortsätter:
– Du kan kolla i olika branschforum på nätet, till exempel Hushållningssällskapet, och företagens hemsidor där det brukar stå om de söker personal. Ett annat tips är att läsa nyhetsbrev från företag och branschorganisationer, kontakta kommunens arbetsmarknadsenhet och att leta jobbmöjligheter i sociala medier.

Livsmedelskedjan ingår i gröna näringar, vilka jobb finns där?

– De största behoven inom livsmedels- och primärproduktionen är styckare, slaktare och charkuterister. När coronakrisen är över vet vi också att bageri- och konditorinäringen kommer att behöva rekrytera. Vi håller redan på att planera hur Arbetsförmedlingen kan stötta dem i det.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter