Så lyckas du på videointervjun

Publicerad: 2020-04-29

Datorn eller mobilen? Vilken bakgrund ska jag välja? Hur fixar jag bästa ljuset? Vilka kläder ska jag ha? Ingen panik, här får du tips på hur du lyckas på videointervjun.

Kvinna deltar i anställningsintervju via videomöte

Att hålla avståndet snabbar på utvecklingen med videomöten, något som även gäller jobbintervjuer. Till exempel har allt fler arbetsgivare börjat använda Arbetsförmedlingens digitala verktyg Snabbintervjuer.

Videointervjuer innebär en hel del fördelar för dig som söker jobb. De upplevs ofta som mer personliga än en traditionell telefonintervju och för många är det mycket lättare att beskriva sin kompetens med ord än i ett cv. En annan fördel är att geografiska avstånd inte är ett hinder för att genomföra videointervjun.

Men precis som vid vanliga fysiska anställningsintervjuer så gäller det att vara väl förberedd. Här är några tips på sådant som är bra att tänka på för att videointervjun ska bli bra och öka dina chanser att få jobbet

Var väl förberedd

Förbered dig på som samma sätt som du förbereder dig inför vanliga fysiska anställningsintervjuer. Läs på om verksamheten, fundera över vilka intervjufrågor du kan tänkas få och vilka frågor du själv vill ställa. Ta fram dokument som cv, personligt brev eller arbetsprover så att du enkelt kan nå dem om du behöver kolla upp något. Det vanliga vid intervjuer är att du får börja med att berätta lite om dig själv, vad du sysslat med innan och varför du tycker att de ska anställa just dig.

Välj en bra inspelningsplats

Hitta en tyst plats utan störande bakgrundsljud. Välj helst en plats med neutral bakgrund, till exempel en ljus vägg, så att den inte stjäl all uppmärksamhet från dig. Om resten av rummet kommer synas i bild är det nog bra om det är någorlunda välstädat. Se också över ljuset så det inte är för mörkt. Använd naturligt dagsljus om det är möjligt.

Kolla att tekniken funkar

Testa webbkameran, mikrofonen och högtalarna. Kolla också att du laddat ner rätt program du behöver och att internetanslutningen fungerar. Ett bra råd är att placera kameran i ögonhöjd eller högre. En bildvinkel nedifrån blir sällan bra. Du kan använda kameran i din mobil även om datorn är att föredra. Kom ihåg att placera kameran på ett stabilt underlag för inspelningen. Avsett tillräckligt med tid så att du hinner öva och vänja dig vid kameran. Genomför gärna ett provsamtal med någon så du vet att allt fungerar.

Webbinarium: Digital intervju - så lyckas du!

Inför intervjun

Bär samma kläder som om du skulle ha vid en vanlig fysisk anställningsintervju. Om det går så ta reda på vilken klädkod arbetsplatsen har i förväg och anpassa dig efter den. Hellre överklädd än underklädd - att känna sig snyggt klädd kan boosta självförtroendet. När det börjar bli intervjudags, sätt mobilen på ljudlös och stäng av tv, radio, musikspelare och annat som kan störa dig under intervjun. Ha ett glas vatten inom räckhåll om du blir torr i munnen eller känner att en hostattack är på gång. Och hellre ett toalettbesök nu i stället för mitt under intervjun.

Under intervjun

Kom i tid, det vill säga logga in fem tio minuter före videointervjun ska börja så att du hinner fokusera och vara beredd när samtalet kommer. När intervjun sätter igång, titta in i kameran och få ögonkontakt med personen som intervjuar dig. Undvika att titta på dig själv på skärmen. Precis som på en traditionell anställningsintervju så är det viktigt att tänka på hållning och kroppsspråk. Sitt still i stolen, rak i ryggen, gärna ett leende och inget fipplande och skramlande med prylar på bordet.

Du får vara nervös

Till sist, försök slappna av och vara dig själv. Ditt agerande under intervjun behöver inte vara perfekt. Det är normalt att vara nervös vid sådana tillfällen och det vet rekryterarna mycket väl. Om du snubblar på orden eller kommer av dig är det bara att ta ett djupt andetag och börja om igen. Och ge dig själv den cred du förtjänar. Du är kallad till videointervjun för att arbetsgivaren behöver hjälp och att just du kan vara lösningen.