Vill du också bli en hjälte i vården?

Publicerad: 2020-04-23

Det finns snabba vägar till jobb om du utbildar dig till vårdbiträde eller undersköterska. Dessutom finns det bra utvecklingsmöjligheter och goda framtidsutsikter för dig som väljer att jobba inom vården.

Det finns många vägar in i vården

När coronakrisen kom ökade efterfrågan på personal till vården dramatiskt. Men suget efter arbetskraft till sjukhus, olika vårdinrättningar och äldreboenden är inget nytt. Arbetsförmedlingens prognoser från februari visade redan innan pandemin bredde ut sig att de flesta yrkena inom vården har mycket goda utsikter på fem års sikt. Så letar du efter ett jobb som håller i längden är vården ett bra alternativ.

Även om du börjar som vårdbiträde finns många goda utvecklingsmöjligheter. Du kan utbilda dig vidare till nya nivåer och roller inom vården som till exempel undersköterska, till sjuksköterska eller specialistsjuksköterska.

Servicebakgrund - en fördel

Har du bakgrund inom hotell- och restaurang, handel eller någon annan servicenäring är din kompetens att bemöta och ta hand om människor dessutom särskilt värdefull. Att ha empati, kunna förstå andras känslotillstånd och bemöta dem i olika situationer på rätt sätt gör dig till en nyttig kraft på sjukhus och andra vårdinrättningar.

Att arbeta som vårdbiträde

Vårdbiträden arbetar inom vård och omsorg och fokuserar på det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Vårdbiträden har oftast erfarenhet inom vård och omsorg, men saknar yrkesutbildning inom området. Förmågor som kan vara bra att ha är empatisk förmåga, att vara uppmärksam och att ha lätt för att kommunicera och samarbeta med andra.

Läs mer om vårdbiträde

Olika vägar in

Om du har tidigare erfarenheter från vården eller en vårdutbildning från ett annat land, finns möjligheten att validera dina kunskaper.

Information om validering

En arbetsmarknadsutbildning gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Utbildningen är ofta skräddarsydd tillsammans med en specifik arbetsgivare och leder många gånger direkt till jobb.

Information om arbetsmarknadsutbildning

Att arbeta som undersköterska

Undersköterskor arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Undersköterskor inom äldreomsorg arbetar på särskilda boenden eller i hemtjänst. En del av arbetet handlar om att stödja och motivera vård- och omsorgstagare att göra det de själva klarar av för att leva ett så självständigt liv som möjligt.

Inom hälso- och sjukvårdens vårdavdelningar och mottagningar arbetar undersköterskan i team med andra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Undersköterskans arbete handlar ofta om att vara stöttande vid svåra besked och situationer. Undersköterskor arbetar nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser. 

Så är det att jobba som undersköterska inom äldreomsorg

Så är det att arbeta som undersköterska inom vårdavdelning och mottagning

Olika vägar in

Utbildning till undersköterska finns inom gymnasieskolan på vård- och omsorgsprogrammet. Det är en bred utbildning, där det även ges möjlighet att gå lärlingsutbildning på ett antal gymnasium.

Information på Utbildningsguiden

För dig som har avslutad grundutbildning finns möjlighet att läsa specialistutbildningar inom olika områden på Yrkeshögskolan.

Information om Yrkeshögskolan

Det finns även vuxenutbildningar för yrket, men det är olika i olika kommuner.

Webbinarium: Därför ska du bli vårdbiträde eller undersköterska

Möt Zenita Cider, vd på vård- och omsorgscollege svarar på vanliga frågor om yrken i vården, karriärvägar och olika utbildningsvägar. Camilla Halvarsson från Arbetsförmedlingen berättar om arbetsmarknadsutbildningar till vårdbiträde och Lena Von Scheven Messeter, sakkunnig kring validering tipsar om hur du kan validera dina vårdkunskaper för att få jobb.

Se webbinariet: Utbilda dig inom vårdbranschen

Podd: Så är det att vara undersköterska

Undersköterska är Sveriges vanligaste yrke och det finns alltid behov av undersköterskor inom vården. Veckans gäst Pernilla Josefsson berättar om detta viktiga yrket och vilka utvecklingsmöjligheter som finns.

Lyssna på podden: Undersköterska - finns med dig hela livet