Så kan du hålla igång jobbsökandet

Publicerad: 2020-03-26

Arbetsmarknaden är i rörelse och förändras av coronakrisen. Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanian ger några tips som hjälper dig att hålla igång ditt jobbsökande.

Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert tipsar om hur du håller igång ditt jobbsökande
  • Se över dina ansökningshandlingar. Det är alltid bra att ha uppdaterat cv och personligt brev, men extra viktigt just nu när det är rörigt på arbetsmarknaden.
  • Vidareutbilda dig. Kanske vill du lämna branschen du jobbat i? Se ifall du vill plugga vidare på högskolan eller yrkeshögskola. Nu kan det vara läge.
  • Skapa en profil hos Arbetsförmedlingen. Det betyder inte att du ska skriva in dig, däremot är det bra att du har en profil hos oss. Det gör du digitalt på arbetsförmedlingen.se
  • Håll dig uppdaterad om arbetsmarknaden. Ett bra sätt är att surfa in på vår play-tjänst och se över det utbud som erbjuds nu, både det som är traditionell jobbsökning men även teman som relaterar till det pågående samhällssituationen.
  • Kolla i Platsbanken. Just nu händer mycket på arbetsmarknaden. Många är sjukanmälda och det kan behövas inhoppare som kökspersonal eller lokalvårdare inom äldrevården, stödfunktioner i vården, busschaufförer i lokaltrafiken. Sök på det som intresserar dig i Platsbanken.
  • Titta i backspegeln. Din erfarenhet och de egenskaper kan passa i flera branscher. Har du jobbat inom restaurang och kan service på dina fem fingrar har du goda möjligheter att jobba inom de flesta serviceyrken. Just nu finns möjligheter att jobba inom näthandel.
  • Testa dig själv. Din erfarenhet som du bär med dig är värdefull. Är du osäker på vad du mer kan jobba kan du göra vårt intressetest , Intresseguiden, och få förslag på fler yrken du passar för. Dessutom får du en presentation av dig själv som du kan använda i ditt personliga brev.
  • Ha is i magen. Att bli varslad innebär inte att du blir uppsagd, i tuffa lägen blir det extra viktigt att ha lite is i magen och se över de alternativ man har. Glöm inte heller att skriva in dig första dagen som arbetslös.