Karensdagen tas bort tillfälligt för dig med a-kassa och i program

Publicerad: 23 mars 2020

Du som blir sjuk och har a-kassa eller har aktivitetsstöd, etableringsersättning eller utvecklingsersättning ska inte behöva förlora pengar den första sjukdagen. Det är nya beslut som regeringen har fattat för att minska spridningen av coronaviruset i samhället.

Texten uppdaterades den 27 mars.

Nyligen meddelade regeringen att de som har jobb och arbetar inte förlorar sin ersättning vid sjukdom den första dagen de stannar hemma. Karensavdraget är alltså borttaget en tid framöver. Dessutom slopas kravet på att ha ett sjukintyg från en läkare om man är sjuk mer än sju dagar och vill ha ersättning.

Det här vet vi om coronaviruset som berör dig som arbetssökande

Självklart har det varit många frågor om vad som gäller för dig som har a-kassa och andra ersättningar när du inte är anställd hos någon arbetsgivare. Men nu meddelar regeringen att det har beslutas att även om du har a-kassa, aktivitetsstöd, etableringsersättning eller utvecklingsersättning inte förlorar några pengar under din första sjukdag.

Om du är sjuk längre än sju dagar och har a-kassa eller har annan ersättning och är i program till exempel jobb- och utvecklingsgarantin, etableringsprogrammet eller jobbgarantin för ungdomar behöver du inte heller ha ett läkarintyg för att få ersättning under din fortsatta sjukdomsperiod. Även den förändringen gäller efter beslutet.

Den slopade karensdagen gäller retroaktivt från och med den 11 mars. Och det slopade kravet på läkarintyg gäller från och med den 13 mars.

De nya besluten som gäller a-kassa och besluten som rör programdeltagare togs den 26 mars av regeringen och samarbetspartierna för att minska smittspridningen av coronaviruset i samhället om du är sjuk. Om du inte är frisk ska det bli lättare för dig att stanna hemma.

Frågor och svar om beslutet