Så säljer du in dig på jobbintervjun

Publicerad: 2020-03-13

Har du blivit kallad till intervju? Grattis! Nu gäller det att sälja in dig själv så att arbetsgivaren förstår att det är just dig de vill ha.

En anställningsintervju pågår med några deltagare kring ett bord.

Det är alltid en fördel om du visar att du är intresserad och påläst om jobbet när du är på jobbintervju.

Förbered dig noga

För att ge ett självsäkert intryck ska du i förväg fundera ut hur du vill presentera dig själv och hur du ska svara på de vanligaste intervjufrågorna. Öva gärna med en vän tills du känner dig helt bekväm. Att kunna svara direkt och utan att tveka ger ett övertygande och intelligent intryck.  

Ha konkreta exempel

Lista de kompetenser och egenskaper som efterlyses i annonsen och lyft fram dem under intervjun. Men säg inte bara "effektiv" och "flexibel". Använd i stället exempel från tidigare tillfällen då du har gjort något som visar på dessa styrkor.

Allt du behöver veta inför jobbintervjun

Vad gör dig unik?

Vad är det som gör just dig bäst lämpad för jobbet? Se till att du får tillfälle att berätta om det! Vi har alla något som sticker ut, det gäller bara att kunna förmedla det. 

Visa din entusiasm

Att visa prov på ett äkta engagemang är det absolut viktigaste när man vill sälja in sig själv till en arbetsgivare. Gör research om företaget och förbered intelligenta frågor som visar att du är påläst och intresserad.

De vanligaste intervjufrågorna

Kläder kan ge självförtroende

Karriärcoacher brukar tipsa om att klä sig smart och enkelt, hellre uppklätt än ner klätt. Men det allra viktigaste är att du har kläder som du känner dig snygg och bekväm i. Ta inte på dig kostymen om den får dig att känna dig utklädd. Det är svårt att sälja in sig själv om man känner sig löjlig.

Peppa dig själv innan

Tänk på alla gånger du har fått beröm av kollegor och vänner. Om du själv är övertygad om att du är den mest lämpade för jobbet — då kan du också övertyga en rekryterare.

Kom i god tid

Då hinner du samla dig och slippa komma med andan i halsen innan det är dags att börja intervjun. Och boka om mötet om du är sjuk. Det uppskattas oftast inte om du kommer med feber och rinnande näsa. 

Skapa en relation med intervjuaren

Det är han eller hon som bestämmer om du får jobbet. Hälsa med ett fast handslag, le ditt bästa leende och håll ögonkontakt. Var dig själv och visa att du är en alert, positiv och trevlig person som man mer än gärna vill ha i sitt arbetslag. 

Vänd svaghet till styrka

Du behöver inte ljuga om att du kan mer än du har täckning för. Det kan bli svårt att hantera i det fall du får jobbet och inte klarar av arbetsuppgifter du åtagit dig. Betona i stället att du har lätt för att lära och är entusiast-isk över möjligheten att skaffa dig nya färdigheter!