Så fick Sama jobb – efter nio år i Sverige

Publicerad: 2020-03-13

Efter nio år i Sverige lyckades 29-åriga Sama Najm äntligen komma ut på arbetsmarknaden. Tack vare Malmökraften fick hon hjälp att både hitta utbildning och jobb.
– Jag är så glad, det är jätteroligt att jobba med barn, säger barnskötaren Sama Najm som fått jobb på förskola.

Sama Najm stående i hallen på förskolan där hon fick jobb som barnskötare efter lång tid som arbetslös.

Sama Najm är glad att hon fått jobb som barnskötare på förskolan Boken i Burlöv, utanför Malmö, där Johan Lagesson är biträdande rektor.

Sama Najm kom från Syrien till Sverige 2011. Hon var långtidsarbetslös, hade enbart grundskoleutbildning och knappt någon arbetslivserfarenhet när hon för två år sedan via socialtjänsten slussades in i Malmökraften. Där fick hon bland annat träffa en arbetsförmedlare, socialsekreterare och studie – och yrkesvägledare. Målet var att hon skulle starta en utbildning eller få jobb så snabbt som möjligt. Det blev både och.

Fick jobb innan utbildningen var klar

I april förra året började Sama Najm en ettårig barnskötarutbildning på Eslövs folkhögskola. Och innan hon ens hunnit slutföra utbildningen fick hon jobb.

– Det känns så bra, innan jag kom med i Malmökraften hade jag inga planer på att jobba med barn, berättar hon.

Vi möts på Bokens förskola i Burlöv, strax utanför Malmö, där det byggs för fullt. Trots att det återstår en månad innan Sama Najm är klar med utbildningen har hon redan fått en anställning som barnskötare. Arbetsförmedlaren Per Allfelt nosade upp jobbet, plus några andra som barnskötare och servicevärd, i samband med att han hade kontakt med olika arbetsgivare i Malmö i höstas.

Föreslog rekryteringsträff

Han föreslog att Arbetsförmedlingen skulle hålla en rekryteringsträff dit Sama bjöds in och sedan var jobbet hennes.

– Det är ett fantastiskt sätt för oss att snabbt och effektivt få tag i personal. Nu pratar vi om att testa rekryteringsträff igen när vi ska anställa fler till förskolan, säger Johan Lagesson, biträdande rektor på Bokens förskola, och berättar att de ska öppna ytterligare två avdelningar innan förskolan är helt utbyggd.

Malmökraften 1.0 startades i mars 2018 i samarbete mellan Arbetsförmedlingen, region Skåne, Försäkringskassan och Malmö stad. Satsningen skulle pågå i två år men en utvärdering visade att det fanns ett värde i att fortsätta. Så i februari i år drogs Malmökraften 2.0 i gång med målet att minst 2 500 av 5 600 långtidsarbetslösa ska få arbete under de 2,5 år som projektet varar.

Myndigheter jobbar i team

Framgångsreceptet är att ett 40-tal medarbetare från de fyra parterna jobbar i team för att tillsammans hitta lösningar för deltagarna. Och att de sitter under samma tak i Arbetsförmedlingen Malmös lokaler.

– Vi tar ett helhetsgrepp om individen och ser till att ingen faller mellan stolarna, säger arbetsförmedlaren Per Allfelt.

Socialsekreteraren Virginia Kathi håller med.

– Förut kunde de här personerna gå till tre olika instanser och få tre olika planeringar, nu har vi en gemensam planering, säger hon.