Enkelt att skriva in sig digitalt på Arbetsförmedlingen

Publicerad: 2020-03-06

Du vet väl att det är enkelt att skriva in sig digitalt via mobil, surfplatta eller dator.
– 85 procent använder vår digitala tjänst 'Skriv in dig', säger Spiros Christopoulos, produktägare på Arbetsförmedlingen.

En kvinnna skriver in sig som arbetssökande via mobilen.
  • Få information om a-kassa
  • Boka samtal
  • Tryggt och säkert

När du skriver in dig på Arbetsförmedlingen har du tagit första steget mot ett nytt jobb. Och idag behöver resan inte börja med att du tar dig till ett av våra kontor och träffar en arbetsförmedlare. Via den digitala inskrivningstjänsten kan du enkelt skriva in dig var du än befinner dig i din vardag.

Funkar även i mobilen och på paddan

Länge var den digitala inskrivningen inte anpassad för mobiltelefoner eller surfplattor. Det var helt enkelt ganska stökigt att använda tjänsten om du inte satt vid en laptop eller dator. Men sedan i april i år är problemet löst. Och det märks i statistiken: cirka 85 procent skriver idag in sig på Arbetsförmedlingen digitalt.

– Vi ser ett stort uppsving i antalet digitala inskrivningar de senaste månaderna, ett tecken på att vi kontinuerligt lyckas göra tjänsten mer tillgänglig, berättar Spiros Christopoulos, som leder arbetet med att utveckla och förbättra den digitala inskrivningen.

Här får du mer information om när du ska skriva in dig

Bekräftar att du fyller i på rätt sätt

Den digitala inskrivningen sker i sex steg, där du bland annat lämnar uppgifter om utbildning, kompetenser, tidigare jobberfarenheter, vilken typ av jobb du söker, var i Sverige (eller utomlands) du letar jobb med mera.

För att komma vidare från ett steg till nästa behöver några obligatoriska uppgifter vara korrekt ifyllda. Att börja på nästa steg är alltså ett kvitto på att du har gjort rätt under det föregående steget. Då varje avklarat steg sparas kan du när som helst avbryta inskrivningen och fortsätta på samma ställe nästa gång du loggar in.

Inskrivningen avslutas med att du bokar upp ett planeringsmöte med en arbetsförmedlare. För att skriva in dig digitalt behöver du ha e-legitimation, exempelvis bank-id.

Så här skaffar du e-legitimation

Hjälp direkt om du kör fast

Dyker det upp frågor under inskrivningen? Har du kört fast?

Ingen fara.

Det finns flera sätt att få hjälp. Längst ner till höger på sidan finns en chattbot som kan svara på många vanliga frågor, dygnet runt. Om inte chattboten kan ge svar kopplas du vidare och får chatta direkt med en arbetsförmedlare. Den bemannade chatten är öppen vardagar 8-16.

Kvitto på att du är klar med inskrivningen

När du är färdig med hela inskrivningen trycker du på Skriv in dig och dina uppgifter skickas in till Arbetsförmedlingen. I samma sekund får du ett meddelande på skärmen att du är inskriven, och om du klickar på Mina sidor ser du ditt inskrivningsdatum. Du får även ett bekräftelsemejl till den mejladress du har angivit.

– Glömde du bort att fylla i ett sommarjobb, en kompetens eller något annat som är bra för ditt jobbsökande? Logga in på Arbetsförmedlingens digitala tjänst Komplettera meriter på Mina sidor och skriv in uppgifterna, avslutar Spiros Christopoulos.

Detta fyller du i när du skriver in dig

  1. Arbetssituation
  2. Yrken
  3. Kompetenser
  4. Bakgrund
  5. Om dig
  6. Skicka in och boka planeringssamtal

Du använder e-legitimation (bank-id) när du skriver in dig.