Till skillnad från ett cv som torrt listar utbildningar, arbetserfarenhet och årtal, talar det personliga brevet mycket till mottagarens känslor. I brevet har du möjlighet att på ett levande sätt berätta vem du är och vad du vill och kan. För att lyckas är det viktigt att du hittar rätt tonläge, som slår an hos läsaren.

Skräddarsy brevet
Ägna tid åt att skriva ett unikt brev till det jobb du söker. Om du söker många jobb kan det kännas bekvämt att använda samma brev. Men då blir brevet profillöst och risken är stor att du inte blir kallad till intervju.
Jobbpodden: Så lyckas du med ditt personliga brev
Gör research
Tänk på hur arbetsgivaren formulerar sig i sin annons? Sättet att skriva speglar ofta hur företagskulturen ser ut. Tala med folk i branschen och ta reda på vilka förväntningar som kan finnas hos arbetsgivaren på sina nya medarbetare.
Ta kontakt direkt
Ring upp och prata direkt med den person som rekryterar. Det finns alltid någon kompletterande fråga du kan ställa. Genom samtalet får du en röst och en person att föreställa sig. Det gör det lättare när du ska formulera ditt brev.
Se över layouten
Använd en snygg och ren layout. Det ger ett professionellt intryck. Som rubrik använder du titeln på den tjänst som söks. Använd samma typsnitt genomgående. När du skriver din text, skriv kort — max en A4 och gör tydliga uppdelningar mellan styckena.
Tipsen för ditt personliga brev
Disponera din text
Även om du bör undvika att skriva efter en mall finns det en viss logik i uppbyggnaden. Börja med att återkoppla till annonsen. "Ni söker en säljare...". Visa vad du vill genom att tala om varför du söker jobbet. Argumentera för att tjänsten passar dig. Du har erfarenhet och kompetens. Avsluta med att kort presentera ditt privata jag, såsom familj och fritidsintressen.
Hitta rätt ton
Det finns många exempel på skojfriska brev, som börjar typ Hejsan hoppsan! Det är bättre att utgå från en lite mer strikt ton för att sedan skriva om och försöka göra texten mer lätt och ledig.
Hitta målande begrepp
I allt skrivande handlar det om att hitta bilder som fångar läsarens intresse. Försök krydda texten med ord som ger färg — men överdriv inte. Och tänk på att konkreta detaljer som handlar om dina erfarenheter ofta är bättre än allmänna fraser.