Många jobb försvinner när robotar och artificiell intelligens, AI, kliver in på arbetsmarknaden. Men samtidigt uppstår också nya möjligheter, yrken och roller. Här några tips på hur du kan hänga med i utvecklingen.

Roboten Cooper jobbar på Coop forum i Bromma, Stockholm.
Bekanta dig
Vill du undvika att bli bortautomatiserad gäller det att hitta utmanarens styrkor och svagheter. Det finns fler och fler områden där robotarna är snabbare, effektivare och billigare än människor. Men det finns också områden där de går bet och som istället kan vara din jobböppning . Automatisering skapar också nya roller och arbetsuppgifter. Det kan visa sig att tekniken både kan ta över dina uppgifter och bli din kollega som du jobbar ihop med. Läs på och lär dig mer om robotar och AI och lär känna nya apparater och system bättre. Eller chatta med Arbetsförmedlingens egen chattrobot för att få in vanan att prata med robotar eller ställa några frågor om ditt arbetssökande.
Följ utvecklingen i din bransch
Robotar tuggar i sig många bitar av jobbkakan. Transportindustrin förändras inte över en natt men det är helt klart en stor omställning när förarlösa farkoster kommer ut på vägarna. Kassörjobben håller på att automatiseras bort inom detaljhandeln, städrobotar håller rent och industrirobotarna fortsätter att föröka sig. Rutinjobb och administrativa sysslor för människor blir allt färre när nya avancerade system tas fram. Läs på om utvecklingen i din bransch eller kolla Arbetsförmedlingens prognoser för olika yrken i Hitta yrkesprognoser.
Odla din kreativitet
Robotar och AI-system processar ofantliga mängder information och löser problem snabbt – inom vissa ramar. Desto svårare har de att tänka utanför boxen, associera fritt och hitta innovativa lösningar. Att vara kreativ blir alltmer värdefullt. Kreativitet kan också handla om förmågan att argumentera, förhandla, övertyga, leda och fatta beslut. Ett annat sätt att vara påhittig kan vara hur du använder den nya tekniken som verktyg i ditt jobb. Spana in om några kreativa yrken passar dig med vår intresseguide.
Var mänsklig
Robotar kan i dag serva oss, utbilda oss och kommunicera med oss till den grad att apparaten för en stund kan kännas som en riktig kompis av kött och blod. Men de är ännu så länge befriade ifrån det forskarna kallar social intelligens. De saknar empati, kan inte läsa av sociala situationer, har svårt att interagera. Robotarna har svårt att vara mänskliga, det är vi som homo sapiens bättre på. Få vill nog bikta sig hos en präst som är robot eller prata ut om relationsproblem med en robot, eller bara vårdas av en undersköterskemaskin. Läs om yrkena i Hitta yrken.
Lär dig hela livet
Nya yrken väntas uppstå där människor jobbar med robotar och löser uppgifter ihop. För att hänga med i utvecklingen och kunna vara efterfrågad på arbetsmarknaden över tid jobb menar forskare att det är bra att vässa sin förmåga att lära sig använda nya tekniska system. Läs mer om livslångt lärande.
Bli skaparen
Alla kan ju inte jobba med teknik. Men i takt med utvecklingen behövs fler som skapar och förbättrar robotar och smarta it-system. Det är ingen slump att dessa yrken har ljusa framtidsutsikter. Läs mer om programmerare och systemutvecklare här.