Glöm cv-mallen - tänk struktur

Publicerad: 2020-01-16

Flashiga bilder, färg, form och cv-mallar. Det kryllar av idéer om hur du skapar ett vinnande cv.
– Designade cv:n kan vara bra om man söker ett jobb där sånt kunnande värderas. Att sticka ut handlar om att det ska vara lätt att se din kompetens och det uppnår du bäst med rätt struktur på cv:t, säger Arbetsförmedlingens cv-expert Charlotte Lindman.

En kvinna håller upp sitt cv på papper

Visst är det bra att få till cv:t som får arbetsgivaren att vilja träffa just dig bland alla sökande. Många googlar efter cv-mallar eller cv-exempel på hur andra har skrivit för att få idéer. Men Charlotte Lindman menar att man ska lägga fokus på annat: strukturen.

Charlotte Lindman är Arbetsförmedlingens cv-expert

– Ofta försöker man krångla till det med en komplicerad layout med bilder och form som kan ta fokus från ditt innehåll. Målet med ditt cv är ju att det ska väcka arbetsgivarens intresse så pass mycket att du ska komma på arbetsintervju. Tänk på att göra det enkelt och lätt överskådligt, säger hon.

Lyssna på Jobbpodden: Lyckas med ditt cv

Omvänt kronologiskt

Den tydligheten uppnår du genom att sätta en bra struktur på texten i ditt cv. Ett vanligt fel är att skriva i kronologisk ordning. Att berätta från början till slut är i och för sig en struktur men problemet då är att det senaste du har jobbat med, som kanske är det viktigaste, hamnar i botten. En bra struktur är vad du lyfter och i vilken ordning du presenterar dina jobberfarenheter. För att lyckas med det är det viktigt att bygga sitt cv på en struktur som är anpassad för jobbet du söker och de meriter du har. Charlotte Lindman brukar tipsa om tre modeller: tematiskt cv, cv i urval och omvänt kronologisk cv.

– Om du har få meriter men alla är viktiga att lyfta fram kan ett omvänt kronologiskt cv fungera bra. Det innebär att det du gjort senast hamnar överst och det kan ju också vara det viktigaste för den tjänst du söker, det kan också tydligt visa om du har fått avancera eller fått ökade befogenheter inom branschen eller yrket, säger hon.

Luckor kan du berätta om vid en anställningsintervju.

En nackdel med att använda en kronologisk struktur är att luckor, eller perioder då det är svårt att redovisa vad du gjort, blir mer synliga.
– Fokusera på att lyfta dina kunskaper och färdigheter istället. Eventuella luckor kan du berätta om vid en anställningsintervju om du får frågan, säger Charlotte Lindman.

Tips på bra sätt att skriva cv

När du har luckor

I ett tematiskt cv är det lättare att hålla luckorna borta från rampljuset. Det finns flera tillfällen då ett tematiskt cv kan vara bäst. Till exempel om du har jobbat med många olika saker eller inom flera yrkesområden.
– Du kan ha jobbat med som lagerarbetare och inom handeln under olika perioder i yrkeslivet. Om du då till exempel ska söka jobb som inköpare har du nytta av både dina meriter inom handel och inom lager. Då kan du samla alla meriter inom handel under en rubrik och meriter inom lager under en rubrik. Det blir lätt för den som rekrytera att få en helhetsbild av dina kunskaper på detta sätt.

Specifik kompetens

Om du söker en tjänst som kräver en väldigt specifik kompetens och det enda kravet är att du just har den här kompetensen. Då kan ett cv i urval något för dig. I det här cv:t lyfter du bara den kompetens som eftersöks och utesluter allt annat. Viktigt är här att du har rubriken cv i urval då det naturligt blir en massa luckor.
– Ett exempel är om du har specifik kunskap inom IT och din tidigare erfarenhet av att jobba som elevassistent inte har någon betydelse.

Tre exempel på struktur till ditt cv

Omvänd kronologisk

När du har få meriter att lyfta fram kan ett omvänt kronologiskt cv fungera bra. Du listar vad du har gjort senast och fortsätter att redovisa dina olika erfarenheter bakåt i tiden. Det här är den vanligaste strukturen och kan vara bra på så sätt att den är välbekant för många rekryterare. Men har du luckor som du inte vill visa upp är det bättre att välja en annan struktur.

Tematiskt cv

I ett tematiskt cv samlar du alla meriter inom samma yrkesområde under en och samma rubrik. Du kan undvika att det blir spretigt om du har arbetat inom många olika yrken och det blir lättare för dig att lyfta fram det du vill visa för rekryteraren.

Cv i urval

Cv i urval fungerar bra när du har en väldigt specifik kompetens inom området du söker jobb. Med den här strukturen lyfter du just bara den kompetens som eftersöks och utesluter allt annat. Det är viktigt att ange i rubriken att det är ett cv i urval.