Alexandra: Därför ska du söka till polisutbildningen

Publicerad: 2020-01-07

Funderar du på att bli polis? Nytt för 2020 är att du kan ansöka när som helst under året. Här berättar Alexandra Goncalves som har medverkat i barnprogrammet ”Brottsligt” på SVT och är områdespolis i Rosengård varför hon gav sig in i yrket.

Polisen Alexandra står framför polisbilar

Varför blev du polis?

– Jag ville ha ett yrke som var både fysiskt och mentalt utmanande där inte varje dag ser likadan ut. Jag vill hjälpa människor och har alltid känt stor tacksamhet för att jag lever i den här delen av världen med demokrati, religionsfrihet och där vi har rätt till våra åsikter. Att jobba med att försvara detta är något jag vill göra och det ger mig en känsla av stolthet.

Vad är det bästa med jobbet?

– Jag får möta alla tänkbara typer av människor i alla möjliga situationer i livet. Att få vara en del av de här människornas liv och upplevelser gör mig ödmjuk och ger mig mycket tillbaka. Jag får lära mig massor om livet som jag kanske inte hade fått lära mig annars.

Jag får lära mig massor om livet

Vilka egenskaper passar polis?

– Det finns någonting för nästan alla, man säger att polisen ska spegla samhället, poliser behöver inte vara stora muskelknuttar. Men bitar som social kompetens är viktigt, man ska kunna ha kontakt med många olika människor men också kunna läsa av olika situationer och ha ödmjukhet eftersom arbetet innebär mycket makt och ansvar.

Varför ska man söka till Polisutbildningen?

– Du blir fast anställd och har en heltidstjänstgöring som förmodligen räcker hela ditt liv. Du går två år i skolan men har ett tjugotal olika roller att välja mellan. Det finns så många olika yrken inom yrket, de vanligaste är utryckningspolis, utredare, trafikpolis, områdespolis, hundförare och ridande polis. Det finns något för alla, beroende på vad man har för intresse. Du får en otrolig livserfarenhet som jag tror gör oss till bättre människor och för samhällets skull behöver vi fler bra personer som tar hand om vår fina demokrati.