Tusentals jobb på batterifabrik

Publicerad: 2019-12-13

Arbetsförmedlingen och företaget Northvolt fortsätter samarbetet med rekryteringen till batterifabriken som byggs i Skellefteå. Drygt 2 500 personer ska anställas fram till 2025.
– Vi arbetar nu med arbetsgivaren, regionen och kommunen för att ta fram passande yrkesutbildningar, säger Michael Persson, projektledare på Arbetsförmedlingen.

Kollage med bild på Nortwolts blivande batterifabrik i Skelleftå samt bild på två processoperatörer .

Informationsturnén som Arbetsförmedlingen genomförde tillsammans med batteriföretaget Northvolt i slutet av sommaren på 14 platser i landet var en besöksmässig succé. Närmare 2 500 arbetssökande kom till någon av träffarna och jobbansökningarna har börjat komma in till Northvolts kandidatbank. De första större rekryteringarna beräknas komma igång under 2021.

Micke Persson, Arbetsförmedlingen.

– Det starka intresset från arbetssökande har varit överväldigande. Jag är faktiskt lite förvånad över att så många är beredda att flytta till Skellefteå för att få jobb, säger Michael Persson och poängterar att kampanjen inte är avslutad utan att rekryteringsbehoven fortfarande är enormt stora och kommer att vara det i flera år.

Här söker du jobb hos Northvolt

Vad ska tillverkas i Northvolts fabrik?

– Litiumjonbatterier för bland annat elbilar och lagring av energi. I ungefär ett år har marken på den femtio hektar stora industritomten förberetts. Nu är de allra första stålbalkarna på plats och fabriken ska stå helt klar år 2021. Total byggyta är 500 000 kvadratmeter vilket motsvarar 40 fotbollsplaner. Förutom fabriken som byggs i Skellefteå har man huvudkontoret i Stockholm och en utvecklingsanläggning i Västerås. Northvolts batterifabrik i Skellefteå är en jättesatsning för grön energi.

Vad är Arbetsförmedlingens roll just nu?

– Rekryteringsarbetet pågår kontinuerligt i hög takt tillsammans med arbetsgivaren, kommunen och regionen. Gemensamt jobbar vi för att skapa ett nationellt jobbspår kopplat till Northvolt. Då kan vi skräddarsy rekryteringsutbildningar till de som behöver det, eventuellt i kombination med yrkessvenska. Det är också möjligt att komplettera sin kompetens inför anställning med hjälp av exempelvis yrkeshögskoleutbildning, gymnasie- eller komvuxstudier både i Skellefteå och på andra orter i landet.

Vilka svårigheter har ni stött på?

– Den stora utmaningen är att få människor bosatta någon annanstans att flytta till Skellefteå. De nysvenskar som kommit till våra informationsträffar är de som är mest positiva till att flytta för att få jobb. Det känns lovande tycker jag. Northvolt har ett stort mångfaldstänk, de har över 500 anställda från 50 länder idag, så det ingår i deras affärsmodell att anställa personer med olika nationaliteter och språk.

Vad rör det sig om för jobb?

– Framför allt processoperatörer som styr och övervakar olika tillverkningsprocesser i fabriken. Men i och med att man startar en helt ny och oerhört omfattande verksamhet som ska pågå dygnet runt, året runt, behövs ju en mängd andra yrkesgrupper, personal till matsalen, lokalvårdare, servicepersonal av olika slag, reception och administration för att nämna några.


Här hittar du fakta om olika yrken

Northvolt skapar väl ringar på vattnet?

– Ja det är sant fler företag är på gång att etablera sig i Skellefteå och med dem fler arbetstillfällen. Batterifabriken blir en magnet för hela landet kommunen räknar med en befolkningsökning på 10 000 personer.

Resebidrag från Arbetsförmedlingen

Ska du på en anställningsintervju hos en arbetsgivare som finns på annan ort i Sverige än där du bor, i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz? Om du uppfyller vissa villkor kan Arbetsförmedlingen betala hela eller delar av din kostnad för resa och logi. Arbetsförmedlingen måste dock alltid godkänna din resa innan den bokas.

Ersättning för resekostnader