Bli vän med din blyghet i jobbsökandet

Publicerad: 15 november 2019

Som jobbsökande ska du visa framfötterna. Med engagemang och personlighet ska du bevisa att du är rätt person för jobbet. För dig som är blyg är det lättare sagt än gjort - men det finns sätt att hantera dessa känslor.

Du är inte ensam

När människor får frågan brukar så många som varannan uppge att de är blyga. Det är alltså inte onormalt. För hundra år sedan sågs social ängslighet som något positivt och klädsamt. Men i dag har det blivit ett ideal att vara social och utåtriktad.

Blyghet och social fobi

Det finns ingen knivskarp gräns mellan blyghet och social fobi men som regel beskrivs social fobi som en starkare och mer intensiv rädsla som håller i sig över längre tid. Flertalet människor känner sig någon gång osäkra och otrygga i en viss social situation, men de med social fobi känner sig osäkra i de flesta sociala sammanhang. Här kan du läsa mer om hur Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig med om du har social fobi.

Hitta likasinnade

I sociala situationer, till exempel på en rekryteringsträff, brukar det vara lätt att upptäcka någon som är tyst och föredrar att stå för sig själv. Just den personen kan vara lättast att inleda ett samtal med.

Blyghet är en tillgång

Uppvärdera din blyghet, det finns fördelar med den. Du är van att lita på dig själv och är inte så beroende av andra. Det skapar en bra grund för kreativitet. Och i stället för att ta plats socialt iakttar du andra. Det gör att du ibland kan ha stor förståelse för hur andra reagerar.

Öva dig innan

För att dämpa din nervositet och göra dig mer förberedd öva in vad du ska säga när du söker jobb. Punkta till exempel ner innan vad du ska säga i telefon. Ägna lite tid åt att mentalt gå igenom vilka frågor som kan ställas under intervjun och hur du ska presentera dig själv.

Testa dina gränser

Öva genom att utsätta dig för situationer du tycker är obehagliga. Men låt inte andra övertala dig. Det är bara du själv som kan bestämma vad du ska och inte ska göra.

Se folk i ögonen

Till exempel vid en jobbintervju, då blir du mer närvarande i situationen och mindre nervös eftersom du ser personernas ansiktsuttryck. Sedan får du långsamt trappa upp och sätta högre mål.

Sök rätt jobb

Du kanske inte ska jobba som försäljare eller söka ett jobb där kundkontakten står i centrum. Med Arbetsförmedlingens Intresseguide kan du svara på några frågor och få förslag på yrken som skulle kunna passa dig. Det finns en mängd jobb som sker i det tysta eller bakom kulisserna men som är nog så viktiga.

Du dör inte

Blyghet är ingen sjukdom och du varken svimmar, dör eller blir galen om du gör bort dig. Tänk istället på att det är bättre att försöka och misslyckas än att inte göra något alls.