Andreas gick en arbetsmarknadsutbildning – fick jobb direkt

Publicerad: 2019-11-08

Andreas Charles gick en arbetsmarknadsutbildning till systemspecialist på Utbildning Nord i Övertorneå. Efteråt kunde han välja och vraka bland jobberbjudandena.
– Till den som tvekar säger jag bara: åk dit! De har jättebra kurser och mycket kompetenta lärare, säger han.

Person vid dator som jobbar som spelutvecklare

Systemspecialist, webbutvecklare och programmerare är några av utbildningarna du kan gå hos Utbildning Nord. Mannen på bilden är inte Andreas Charles.

Elektriker, murare, undersköterska, kock, bilmekaniker, Sveriges enda skomakarutbildning. Den som studerar vid Utbildning Nord i Övertorneå har ett 30-tal utbildningar inom olika bristyrken att välja bland.

Skolan, som ägs gemensamt av svenska, norska och finska staten, lockar elever från alla tre länder och erbjuder även möblerat boende och gratis inträde till såväl den lokala sporthallen som simhallen.

– På skolan går cirka 300 elever mellan 20 och 65 år. Det är aldrig för sent att börja utbilda sig, säger Birgitta Jysky, marknadsansvarig på Utbildning Nord.

Kostnadsfria studier och gratis hemresor

Hon står framför ett 60-tal arbetssökande som bjudits in till Arbetsförmedlingen i Kista för att få information om Utbildning Nord. Vid sin sida har hon arbetsförmedlaren Anneli R Solomon som är stationerad på skolan men tillhör Arbetsförmedlingen i Övertorneå som administrerar de centrala medlen.

Hon berättar att studierna är gratis och att eleverna förutom aktivitetsstöd får traktamente på maximalt 2 400 kronor per månad för att finansiera boendet. Eleverna får även en gratis hemresa per månad.

– Visst låter det bra! Om ni vill gå en utbildning, prata med en arbetsförmedlare. Sen bokar vi ett studiebesök. Vi står för resan och övernattning på hotell. Det är en fantastisk möjlighet, vi ser fram emot att träffa er i Övertorneå, säger Anneli R Solomon, som även berättar att ett krav för att börja är att sfi, svenska för invandrare, på nivå D är avklarad.

Mer än hälften får jobb efter utbildningen

Efter presentationen ombeds deltagarna fylla i en blankett om de är intresserade, vilket ungefär hälften av dem gör.

– De som sagt ja tar vi kontakt med och så försöker vi få ihop en grupp som är motiverade för ett studiebesök. Vi kommer även följa upp varför de andra inte blev intresserade, säger arbetsförmedlaren Johan Villafana, som jobbar med etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Kista.

Han och en grupp kollegor på kontoret bestämde sig för att bjuda in Utbildning Nord för att de tror starkt på deras erbjudande med utbildning och boende i ett. Utbildningarna läggs upp individuellt men tar i genomsnitt cirka ett år beroende på förkunskaperna.

Under studietiden är eleverna skrivna på sin hemort där man även gör praktik. Cirka 50–70 procent får jobb inom 90 dagar efter avslutad utbildning.

Alla arbetssökande kan söka

– Det finns bara fördelar. De har platser och boende och alla är välkomna att söka. Visst finns det arbetsmarknadsutbildningar på närmare håll, men vi vet att när nyanlända lämnar länet lär de sig svenska mycket snabbare, säger Johan Villafana.

Anneli R Solomon understryker att utbildningarna är för alla arbetssökande.

­ – Man kan även anvisa utanför garantierna och etableringen. Alltså även öppet arbetslösa om det finns en bra motivering till det från handläggaren, säger hon.

"Inga problem att hitta jobb"

Andreas Charles, i dag 45 år, fick tipset om Utbildning Nord av en arbetsförmedlare för ett par år sedan när han var inskriven som arbetssökande. När han tittat igenom deras utbud förstod han att utbildningen till systemspecialist skulle ge honom jobb.

– Jag hade jobbat inom it-branschen tidigare och ville tillbaka dit, men de kunskaper jag hade var för gamla. Det gällde att vara målinriktad och ta eget ansvar. Jag såg till att ta alla certifikat som erbjöds, berättar Andreas Charles.

I dag arbetar han som nätverkstekniker/driftstekniker på KKH, Kungliga konsthögskolan, i Stockholm.

– Utbildningen betydde jättemycket, med den i bagaget var det inga problem att hitta jobb. Får man chansen att gå är det bara att ta den.

Allt om arbetsmarknadsutbildning