Snabb väg till jobb som styckare

Publicerad: 2019-10-23

Jobb som styckare och slaktare spås en ljus framtid de närmaste fem åren. En arbetsmarknadsutbildning inom styckning, chark och slakt blev vägen till jobb för Christoffer Lundin.
– Jag vill lära mig alla delar av produktionen, säger han.

Bild på Michelle Björklund, HR-generalist på HKScan, och Christoffer Lundin som utbildar sig inom slakt, styckning och chark.

Michelle Björklund, HR-generalist på HKScan, och Christoffer Lundin som utbildar sig inom slakt, styckning och chark.

Livsmedelsföretaget HKScan i Kristianstad behöver anställa ett stort antal styckare. Men då det är brist på den yrkesgruppen skapade Arbetsförmedlingen en arbetsmarknadsutbildning till yrket.

– Att få tag i utbildade och duktiga styckare är väldigt svårt. Den här utbildningen som erbjuds arbetssökande underlättar våra rekryteringar, säger Michelle Björklund, HR-generalist på HKScan.

Ta reda på om du kan gå en arbetsmarknadsutbildning

Intervjuer och tester

Rekryteringen av deltagare till utbildningen inleddes med två informationsmöten i januari på Arbetsförmedlingen i Kristianstad. Därefter följde speedintervjuer med arbetssökande i Arbetsförmedlingens lokaler följt av fördjupade intervjuer och tester hos HKScan. Slutligen hade 24 deltagare valts ut till utbildningen som genomförs i utbildningsföretaget Astars regi.

Utbildningen startade i februari och avslutades i juni. Därefter erbjöds deltagarna anställning hos livsmedelsföretaget. Till att börja med har de jobb fram till årsskiftet men chanserna att få fortsatt anställning är mycket goda. Arbetsförmedlingens prognos visar att det är mycket liten konkurrens om jobben i branschen de närmaste fem åren.

Roligt att lära sig hur den typiska kotletten blir till från gård till butik.

Får uppleva verkligheten

Christoffer Lundin och Khalil Benharim är två av deltagarna som sedan i somras jobbar på HK Scan. De tycker att upplägget har haft hög kvalitet hela tiden.

– Det roligaste var att lära sig hur den typiska kotletten eller revbensspjällen blir till från gård till butik. Det var nervöst men kul att få utöva det man suttit och läst om och uppleva hur produktionen fungerar i verkligheten, säger Christoffer Lundin.

Läs mer om yrkena slaktare och styckare

Jobbar i slakten

Han tycker arbetsmarknadsutbildning är en väldigt bra väg in på arbetsmarknaden och vill rekommendera andra arbetssökande att ta den chansen om de har möjlighet.

– Men den har bitvis varit ganska svår med all teori och alla styckdetaljer man måste lära sig. Just nu jobbar jag i slakten men jag vill lära mig alla delar av produktionen, slakt, styckning och chark, säger Christoffer Lundin som tidigare jobbade som bartender.

Kahlil Benharim utbildar sig till styckare

Kahlil Benharim utbildar sig till styckare.

Khalil Benharim har lång erfarenhet av livsmedelsbranschen, bland annat som anställd hos kycklingproducenten Guldfågeln. När det företaget för sex år sedan tvingades minska personalen var han en av dem som fick lämna.

– Då började jag köra taxi istället, säger Khalil Benharim.

Kan mycket om branschen

Nu trivs han hos HKScan där han arbetar i charken. Målet är att bli en skicklig styckare.

– Jag känner att jag hör hemma här på HKScan. Det här är en bransch jag kan ganska mycket om och det känns bra att få arbeta för ett så välkänt företag med över hundra års kunskap och erfarenhet bakom sig.

Khalil Benharim ger utbildningen mycket gott betyg, särskilt den teoretiska delen.

– Då fick vi bland annat lära oss om bakterier och hygien i livsmedelshanteringen vilket var väldigt intressant. Jag gillade också alla studiebesök vi gjorde till uppfödningsgårdar.

Jobba på riktigt

Men att i somras få börja jobba på riktigt och tjäna egna pengar var något som Khalil Benharim och de andra deltagarna hade sett fram emot.

– De ordinarie medarbetare välkomnade oss och var mycket trevliga och hjälpsamma. Det är en bra sammanhållning här, säger han.

Linda Björkholtz är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Kristianstad och den som håller i kontakterna med HKScan. Hon känner företagets ledning och dess verksamhet utan och innan efter flera års samarbete.

– Det här konceptet är verkligen bra när det gäller bristyrkesrekrytering. Deltagarna utbildas på ganska kort tid till den kompetens som företaget efterfrågar och blir då anställningsbara direkt, säger Linda Björkholtz.