Så läser du en jobbannons smartast

Publicerad: 22 augusti 2019

Så här års är det som mest jobbannonser ute. Att studera den lite extra noga kan både ge dig mer information än du tänkt dig och bjuda på öppningar att dra nytta av när du ska söka jobbet. Här får du några tips på vad du kan titta efter.

Tre personer läser platsannonser på en datorskärm

Hitta jobbets kultur

I inledningen presenterar företaget eller organisationen oftast verksamheten. Ofta är det ganska vagt och övergripande men kan ändå ge en idé om vad det är för kultur på arbetsplatsen. Kanske är den resultatinriktad, har fokus på miljö eller präglas av teknikkunnande. Det kan vara användbart att visa att du förstår och delar inriktningen i intervjuer och ansökningar. Du kan visa det i sättet du uttrycker eller när du lyfter fram dina kunskaper.

Så skriver du cv

Arbetsbeskrivningen kan ge idéer

När du får en detaljerad beskrivning av arbetsuppgifterna blir det lättare för dig att se om jobbet passar. Men ibland är beskrivningarna vaga och kanske bara anger att du ska jobba med administration, lageransvar eller kundrelationer, vilket då blir en invit till dig att ställa frågor om jobbet under jobbintervjun.

Stirra dig inte blind på krav

Det finns såklart obligatoriska krav för många yrken. Men söker du jobb inom ett bristyrke kan kraven ibland töjas lite på, krav kan också vara önskemål. De personliga kraven kan ofta vara lite klyschiga om att man ska vara energisk eller ha god samarbetsförmåga, sidor som de flesta kan plocka fram när ett jobb finns inom räckhåll. I en ansökan kan det vara bra att bemöta eller beröra kraven. I Hitta yrken kan du läsa mer om vad som krävs för olika yrken.

Var uppmärksam

Var uppmärksam om det är många önskemål om hög stresstålighet, mycket övertid och liknande. Det kan vara tecken på att arbetsgivaren är ärlig men också att det är en överbelastad eller underbemannad arbetsplats med omständigheter du helst undviker. Tänk efter om en sådan arbetssituation skulle passa dig. Om inte annat kan du ställa frågor om hur det förhåller sig.

Offra inte lön för förmåner

En del arbetsplatser skyltar med sina förmåner. Det kan röra sig om frukt, personalmatsal, gym eller möjligheter till vidareutbildning vilket kan peka på att det är en bra arbetsgivare som bryr sig om sina anställda. Ett gott tecken, bara det inte är något som ska väga upp att du jobbar med en låg lön.

Formella upplysningar

Oftast finns en webbplats angiven, besök den för att lära dig mer om arbetsplatsen. Här finns också namn på personer att kontakta. Att en sökande är nyfiken och undrar om jobbet tycker oftast rekryteraren är bra. Fick ni bra kontakt kan din ansökan också klättra lite extra i högen om du i ansökan hänvisar till samtalet ni hade. Här står också ofta ansökningsdatum, det är nästan alltid bra att skicka in sin ansökan så tidigt som möjligt.