Nya Platsbanken – nya möjligheter

Publicerad: 22 augusti 2019

För att det ska vara enklare att söka jobb och navigera på mobiltelefoner och surfplattor är nu en ny version av Platsbanken sjösatt. Eftersom det kan innebära att du undrar över olika saker när den gamla Platsbanken upphör har vi pratat med Linda Strandberg, tillförordnad produktansvarig, för att räta ut en del frågetecken.

En kvinna tittar i sin surfplatta efter jobb i nya Platsbanken.

Den gamla och nya Platsbanken har samexisterat sedan i våras under en övergångsperiod. Men nu tar den nya över med nya funktioner och bättre möjligheter att göra relevanta sökningar. Men det innebär också att en del oklarheter kan uppstå för besökare.

Varför en ny version av Platsbanken?

– Vi har haft en dialog med användare och fått insikter om att den var svår att förstå och navigera, speciellt på mobiltelefoner och surfplattor. Den gamla Platsbanken var inte heller tillgänglighetsanpassad för användare med till exempel nedsatt syn.

Du kan spara annonser utan att vara inloggad

Vad är det för skillnad mellan nya och gamla?

– I nya Platsbanken kan du bland annat spara annonser utan att du behöver vara inloggad. Du kan även se dina senaste sökningar. Men framför allt skulle jag säga att sökningen, tack vare nya sökmotorn, blir mycket bättre. Den tolkar fritext på ett bättre sätt än tidigare, så att de träffar som matchar sökningen bäst kommer högst upp. Framför allt märks det om du sorterar resultatet utifrån relevans.

Hur sparar jag sökningar i nya Platsbanken?

– Du kan spara ned en sökning som ett bokmärke i din webbläsare, antingen för att återanvända den senare eller dela med andra. Varje sökning har en unik URL (webbadress). Precis som vilken URL som helst så går det att kopiera och använda webbadressen. Du kan också se dina senaste ”tidigare sökningar” direkt i sökrutan. Tanken är att är att alla ska kunna dra nytta av samtliga funktioner, oavsett om de inskrivna, inloggade eller ej. De allra flesta som söker i Platsbanken är inte inloggade.

Platsbanken

Kan jag spara jobbannonser i nya Platsbanken?

– Ja, genom att klicka på en stjärna som finns i alla jobbannonser i ditt sökresultat. Dessa jobbannonser sparas i din webbläsare. ”Stjärnmarkerade” annonser sparas inte på ditt inloggade konto. I gamla Platsbanken kunde bara inloggade användare spara jobbannonser till sitt konto.

Är det något jag behöver tänka på när jag sparar annonser på det här sättet?

– Ja, Jobben sparas i din webbläsare. Om du rensar webbplatsdata tas även dina sparade jobb bort.

Kan jag söka på yrkesgrupper i nya Platsbanken?

– Just nu finns enbart yrkesområden att filtrera på i nya Platsbanken, men det kommer att gå att söka på yrkesgrupper. Vi har inte ännu något datum att ange när den funktionen är införd.

Vad händer med mina bevakningar, sparade sökningar och sparade jobb nu när gamla Platsbanken stängts ned?

– När gamla Platsbanken stängts ned så kommer det som du har sparat att försvinna. Därför rekommenderar vi att så fort som möjligt bekanta sig med nya Platsbanken.

Varför följer inte detta med till nya Platsbanken?

– Bevakningarna bygger, precis som gamla Platsbanken på ett underliggande system, som är gammalt och nu byts ut. Det nya systemet underlättar för bättre relevans i sökningar med mera. Under hösten kommer vi se över möjligheten att lägga till nya bevakningar eller en liknande funktion i nya Platsbanken.