Nu kan du ta körkort med lån från CSN

Publicerad: 20 juni 2018

Behöver du ett körkort för att få jobb? Nu kan man söka ett körkortslån hos CSN för att gå en körkortsutbildning. Möjligheten gäller vissa arbetssökande som varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen en längre tid.

En kvinna som tar körkort med CSN-lån får hjälp av sin körkortslärare.

Körkort är en dörröppnare till många lediga jobb. Utöver de uppenbara chaufförs- och budbilsjobben så vill arbetsgivarna ofta att du ska ha körkort för jobb inom till exempel städ och hemtjänsten.

Mer information på csn.se

Detsamma gäller för fastighetsskötare, företagssäljare och ofta även i byggbranschen. Även för jobb med obekväma arbetstider kan körkort vara en förutsättning för att ta sig till jobbet. Det kan gälla allt från industrijobb till personlig assistans.

Inskriven en längre tid

För att öka jobbchanserna införs nu nya möjligheter för att ta lån till körkortsutbildning hos CSN, Centrala studiestödsnämnden. Den nya reformen riktar sig till olika grupper av arbetssökande i åldrarna 18-47 år (se detaljerna nedan) som har varit inskrivna en längre tid.

Lånet räknas inte som ett ordinarie studielån. Det har därför ingen påverkan på antalet veckor som studiemedel eller studiestartsstöd kan betalas ut eller eventuell rätt till aktivitetsstöd eller a-kassa.

Fler ska erbjudas möjlighet

Detta under förutsättning att körkortsstudier inte påverkar tiden och möjligheten att aktivt söka arbete eller studier, alltså reglerna för arbetslöshetsersättning.

Under 2019 ska körkortslånet utvidgas till unga i åldern 19–20 år som har avslutat en gymnasieutbildning.

Du kan ansöka om körkortslån om du...

…är mellan 18 och 24 och är inskriven på Arbetsförmedlingen och deltar i jobb- och utvecklingsgarantin eller jobbgarantin för ungdomar.

…är mellan 18 och 24 och har varit inskriven på etableringsprogrammet under minst tre sammanhängande månader.

… är mellan 25 och 47 år gäller det att ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen i sex månader och under den tiden antingen varit arbetssökande eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Läs om olika yrken där det behövs körkort

Budbilsförare

Taxiförare

Tidningsbud