Så väljer du rätt på högskolan

Publicerad: 3 oktober 2019

”Vad ska jag plugga?” Svaret på den frågan funderar många på nu när sista ansökningsdatumet till högskolan den 15 oktober närmar sig. Ska du följa ditt hjärta eller din hjärna i det viktiga valet? Therese Hedström, studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen, ger svar på några vanliga frågor.

Det är hög tid att söka utbildning på universitet och högskola.

Jag har ingen aning om vad jag vill bli, hur ska jag tänka med mitt val?

– Det viktiga är att gå på dina intressen. Gå in på vår hemsida och gör intressetest för att få en aning om vilken bransch som intresserar dig mest. Du kan sedan läsa på om de olika yrken som finns inom den bransch som intresserar dig, utifrån det får du fram vilken utbildning som krävs och en bild av hur arbetsmarknaden ser ut för yrket.

Ska man välja en bred utbildning eller en nischad utbildning?

– Att välja en nischad utbildning kan innebära färre möjligheter till yrken. När du väljer en bred utbildning finns det fler jobb att söka. Genom Komvux kan du till exempel komplettera din utbildning så att fler dörrar öppnas.

10 yrken som kräver högskoleutbildning med bäst framtidsutskter

  • Barnmorskor
  • Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker
  • Förskollärare
  • Läkare och tandläkare
  • Läraryrken• Mjukvaru- och systemutvecklare
  • Psykologer
  • Sjuksköterskor
  • Socialsekreterare
  • Systemanalytiker och it-arkitekter

Är det bäst att satsa på yrken där jobben finns eller yrket man faktiskt brinner för, men som kan vara svårt att få jobb inom?  

– Ingenting är omöjligt! Om det är ett yrke med stor konkurrens i branschen, men som du faktiskt brinner för, är sannolikheten ändå stor att du hittar arbete, anser jag. Eftersom din egen drivkraft så småningom kommer ge dig jobb, så var noga med att visa denna drivkraft för arbetsgivaren. Under tiden du jagar ditt drömjobb finns det möjligheter att hitta deltidsjobb för att få ekonomin att gå runt. Du kan också ta kontakt med branschen. Intervjua personer som jobbar med det du drömmer om och ställ frågor, hur det egentligen ser ut med möjligheter att få jobb.

Ansök till högskolan direkt

Är det helt kört för mig om jag inte skickar in min ansökan den 15 oktober?

– Lite beroende på hur många som väljer att inte starta sin utbildning eller som eventuellt hoppar av precis i början, kan det finnas möjlighet att komma in efter sista ansökningsdatum. Du kan kontakta lärosätet för att få besked.

Hur många kurser eller utbildningar kan jag söka totalt?

– Du kan högst läsa 45 högskolepoäng per termin. En termins studier på heltid är 30 högskolepoäng, vilket gör att du kan läsa en kurs på högst 15 högskolepoäng utöver en heltidskurs.

Jag vill studera på distans. Vad behöver jag tänka på?

– Att du har disciplin. Se till att avsätta tid för dina studier. Gör ett schema för studierna, se till att vara i en ostörd miljö. Kontakta skolan, det brukar finnas möjlighet att låna grupprum att studera i. Vissa distansstudier har obligatoriska träffar,

Vad ska jag tänka på om jag vill skapa mitt egna program, utifrån enskilda kurser eller läsa ett färdigt program?

– Det är svårt att sätta ihop eget paket med en bra examen och processen att få ihop ett paket tar tid. Viktigt att veta är att det tar längre tid att läsa dessa kurser eftersom de som sökt till ett program har förtur att gå kurserna.

– Enklast är att leta igenom program och se om man hittar ett som passar. Eventuellt kan man läsa mindre kurser vid sidan av tillsammans med utbildningen. Läs istället på om program utifrån dina intressen (t.ex. utifrån intressetestet du gjort) och boka tid hos en studie- och yrkesvägledare för vidare coachning mot rätt utbildning. Kom ihåg, om tio år kanske du vill jobba med annat, då kan du ju alltid utbilda dig till något nytt, det är aldrig för sent.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter