Volvosteget – utbildning med lön under ett år

Publicerad: 8 augusti 2019

Från och med 12 augusti kan du söka till Volvosteget - en ettårig betald yrkesutbildning i industriproduktion.
– Jag är jätteglad över att ha fått möjlighet att gå den här kvalificerade utbildningen och få månadslön för det, säger Malin Julin, som började Volvosteget i höstas.

Malin Julin och Emma Hedlund i Volvofabriken i Eskilstuna.

Volvosteget är en ettårig yrkesutbildning för arbetslösa ungdomar mellan 18 och 23 år. Under utbildningen varvas teori och praktik och de praktiska momenten sker i produktionen av lastbilar, bussar och maskiner i någon av Volvokoncernens anläggningar runt om i landet. Efter avslutad utbildning får deltagarna ett certifikat som visar att de har tillräckliga kvalifikationer för att jobba inom industrin.

Läste bild och form på gymnasiet

Malin Julin, 19 år, är en av deltagarna i Volvosteget. Hon började sin utbildning i november i komponentfabriken i Eskilstuna där Volvo CE tillverkar transmissioner och axlar . Innan dess läste hon det estetiska programmet med inriktning bild och form på gymnasiet. Efter studentexamen var hon arbetslös en tid.

– Min handläggare på Arbetsförmedlingen berättade om Volvosteget och jag blev nyfiken. Jag gick på ett informationsmöte om utbildningen och bestämde mig för att söka. Jag förstod att utbildningen var kvalificerad och att den skulle öka mina jobbchanser. Jag har dessutom släktingar som arbetat här så jag hade lite koll på vad jobbet innebär, säger Malin Julin när jag träffar henne precis när hon gått på sitt kvällsskift.
Arbetspasset inleds i vanlig ordning med att hon, tillsammans med sin handledare, Emma Hedlund, deltar i ett kort möte på fabriksgolvet där kollegorna i dagskiftet ”lämnar över” till kvällsskiftet.

Från Volvostegare till handledare

Emma Hedlund började själv Volvosteget för fyra år sedan och blev efter det fast anställd. Förra året fick hon förtroendet att vara handledare åt Volvostegarna som deltagarna i utbildningen kallas.

– Det var lite läskigt att plötsligt bli den som skulle stå och förklara de olika produktionsmomenten. Men jag trivs väldigt bra med att vara handledare. I och med att jag själv gått utbildningen så vet jag ju hur det känns för deltagarna att komma hit och försöka ta in allt nytt, vilka funderingar de flesta brukar ha och så vidare. Malin är jätteduktig, hon har lärt sig jobbet väldigt snabbt, säger Emma Hedlund.

Teori och praktik varvas

Upplägget för utbildningen i Eskilstunafabriken är en veckas teori följt av två veckors praktik. Utbildningen inleds med en introduktionsvecka följt av basutbildning inom områden som lagarbete, produktionsprocess, kvalitet, säkerhet, underhåll samt människa, industri och samhälle. Utbildningen innehåller också fyra veckors fördjupning inom ett eller flera områden.

Under praktiken deltar Malin Julin i den vanliga produktionen och varvar dagskift mellan klockan 06 och 14 med kvällsskift mellan klockan 14 och 22. Arbetsuppgifterna innebär bland annat att tillverka kugghjul till växellådor med hjälp av olika datoriserade svarv- och fräsmaskiner.
– Det roliga är att vi får göra så många olika saker. Vi får därför en värdefull helhetskompetens, säger hon.

"Härlig stämning"

En annan positiv sak som Malin Julin vill lyfta fram är sammanhållningen i gruppen.
– Det är en härlig stämning här mellan Volvostegarna och mellan oss och den fasta personalen. Det känns nästan som vi är en familj här.

Volvosteget innebär ingen jobbgaranti, men deltagarnas chanser till jobb är ändå mycket stora med den kompetens de fått.
– Jag trivs väldigt bra och hoppas kunna fortsätta här i fabriken i Eskilstuna efter Volvosteget. Men jag är inte orolig, det vi lärt oss här gör att vi kan jobba på vilket industriföretag som helst.

Så söker du till Volvosteget

  • Volvosteget startade hösten 2012 och genomförs varje år av Volvokoncernen. Utbildningen hålls på tio orter runt om i landet.
  • Omkring åtta av tio deltagare får jobb efter utbildningen.
  • Ansökan till Volvosteget öppnar 12 augusti och är öppen till 8 september.
  • All information om Volvosteget och hur man söker hittar du på www.volvosteget.se
  • Det går också att följa Volvosteget på Facebook, Instagram och Twitter.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter