Lägre service under sommaren

Publicerad: 19 juni 2019

På grund av kraftigt minskade resurser får du räkna med längre väntetider och lägre service i sommar. Det innebär också längre handläggningstider för de flesta ärenden.

Arbetsförmedlingen genomgår just nu stora förändringar. En minskad budget för insatser och program till arbetssökande tillsammans med en kraftig personalminskning och semestrar innebär en lägre service i sommar.

– Det är mycket beklagligt och vi gör allt för att upprätthålla en så god service som möjligt, men de förutsättningarna vi har ger oss under sommaren enbart möjlighet att upprätthålla de mest grundläggande funktionerna, säger verksamhetsområdeschef Eva-Lisa Höglund.

Under sommaren får du därför vara beredd på att det kan vara långa köer på arbetsförmedlingskontor och till vår service via telefon, längre handläggningstider och att du inte kan räkna med ett personligt möte. Beroende på personalsituationen kan vi komma att ställa in möten med kort varsel. Likaså kan vi tillfälligt komma att behöva stänga vissa kundtorg på våra arbetsförmedlingskontor.

Så undviker du längre väntetider

Du kan undvika lång väntan om du har möjlighet att utföra dina ärenden på din smarta mobil, surfplatta eller dator i stället.

Är du redan inskriven på Arbetsförmedlingen kan du enkelt utföra många ärenden på Mina sidor. Här kan du bland annat planera, anmäla sjukfrånvaro (om du deltar i ett program) och aktivitetsrapportera.

Du som för första gången ska skriva in dig på Arbetsförmedlingen – du vet väl att du kan göra det på webben eller via din mobil!

Vill du ha fler tips om allt du kan göra utan att behöva besöka ett arbetsförmedlingskontor? Här är nio saker.

Hittar du inte den hjälp du behöver är du förstås välkommen att chatta med oss, ringa eller besöka oss på de orter där vi har kundtorg. Köer och väntetider till trots så gör vi vårt allra bästa för att du ska få den hjälp du behöver.

Här hittar du information om kontorens öppettider.

Bakgrund

Den statsbudget som röstades igenom av riksdagen strax före jul innebar stora besparingskrav. Förvaltningsanslaget för 2019 – där bland annat kostnader för personal ingår – innebär en minskning med cirka 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Arbetsförmedlingen har just avslutat en uppsägningsprocess av 1 600 medarbetare och ytterligare 1 100 medarbetare har lämnat Arbetsförmedlingen sedan årsskiftet. Arbetsförmedlingen har också fått 4,5 miljarder kronor mindre 2019 jämfört med 2018 till insatser och program till arbetssökande.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter