111 000 fler jobb till 2020

Publicerad: 12 december 2018

Under de kommande åren kommer det att finnas goda förutsättningar att få jobb. Tillväxten av nya jobb fortsätter, men ökningen blir inte lika snabb som tidigare. Det visar Arbetsförmedlingens nya prognos över arbetsmarknaden.

En förskollärare, en lagerarbetare och en sjuksökterska

Den svenska arbetsmarknaden har varit mycket stark de senaste åren. Den goda utvecklingen kommer att fortsätta ett tag framöver, fast inte med samma kraft, enligt Arbetsförmedlingens bedömningar.

Sysselsättningen ökar brett

Sysselsättningsgraden fortsätter att stiga bland både inrikes och utrikes födda. I år ökar sysselsättningen i åldersgruppen 16-64 år med 85 000 personer och nästa år med 65 000 personer. 2019 blir jobben fler i hela landet. Under 2020 stiger sysselsättningen med ytterligare 46 000 personer.

– Det här är goda nyheter för dig som är arbetssökande. Jobbtillväxten blir bred. Vi ser särskilt stor efterfrågan i tjänstebranscherna på arbetsmarknaden, och det gäller både privata och offentliga arbetsgivare, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Vi kan se fram emot ytterligare två starka år på arbetsmarknaden

Brist på utbildad arbetskraft

Inför prognosen har Arbetsförmedlingen intervjuat över 13 000 arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor. Många säger att de behöver anställa fler personer, men de har svårt att hitta personal med lämplig utbildning eller erfarenhet

Mikael Sjöberg är generaldirektör på Arbetsförmedlingen

 – Vi kan se fram emot ytterligare två starka år på arbetsmarknaden där fler får jobb, både inrikes och utrikes födda. Samtidigt har många arbetssökande svårt att få fäste på arbetsmarknaden, det gäller särskilt personer med kort utbildning. För att inte fler ska bli långtidsarbetslösa behövs fortsatt fokus på utbildning, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter