Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Ny i Sverige-podden - jobbsökartips på ditt språk

  Publicerad: 2020-03-13

  Ny i Sverige-podden - jobbsökartips på ditt språk

  Har du kommit till Sverige från ett annat land? Lyssna på Arbetsförmedlingens nya podd: Ny i Sverige-podden! Här kan du få du tips på flera olika språk om hur det funkar med jobb och utbildning i Sverige.

 • Så väljer du rätt på högskolan

  Publicerad: 2020-03-13

  Så väljer du rätt på högskolan

  Vad ska jag välja på högskolan? Låt studievägledaren Anna Cederin på Sophiahemmet högskola guida dig genom att svara på några av de vanligaste frågorna inför valet till högskolan som pågår mellan 16 mars och 15 april.

 • Sök sommar- och säsongsjobb 2020

  Publicerad: 2020-02-19

  Sök sommar- och säsongsjobb 2020

  Det är mitten av februari och sommaren börjar närma sig. De flesta arbetsgivare är i full gång med att rekrytera personal för sommar- och säsongsjobben. I det här webbinariet bjuder vi dig på konkreta tips kring hur du hittar jobbet för sommaren!

 • Tareks resa från kriget i Syrien till Sverige

  Publicerad: 2020-02-03

  Tareks resa från kriget i Syrien till Sverige

  I dagens avsnitt av Jobbpodden får du får höra en gripande historia med Tarek Alrefai. Han berättar om sin riskfyllda flykt från kriget i Syrien till Sverige. Även om sin familjs långa väntan i ett främmande land innan de kunde återförenas. Han berättar om hur han steg för steg lärde sig svenska och hur en tidningsartikel hjälpte honom till ett jobb på Lantmäteriet.

 • Karriärvägledning, del 3

  Publicerad: 2020-01-29

  Karriärvägledning, del 3

  Arbetsmarknaden idag är väldigt bred och det uppstår ständigt nya yrken. Många byter yrkesbana en eller flera gånger i livet och det kan vara svårt att veta vilket val som är bäst. I den här webbinarieserien, bestående av tre delar, lär du dig hur du kan vägleda dig själv till ett nytt yrke eller utbildning. Genom del ett har du fått koll på dig själv och vad du kan och vill och genom del två har du fått stenkoll på arbetsmarknaden. Nu gäller det att väga dina olika alternativ och bestämma dig för i vilken riktning du vill gå, det vill säga: Du skapar ditt mål! För att kunna göra det får du tips om bra övningar. I den här tredje och sista delen går vi också igenom hur du kan göra för att kunna nå ditt mål! Du kan delta på detta webbinar även om du inte har sett föregående avsnitt.

 • Drömmen om drömjobbet

  Publicerad: 2019-11-04

  Drömmen om drömjobbet

  Alla jobb är inte drömjobbet och frågan är hur jag då kan motivera mig att söka dem? Nina Kjellmark från Arbetsförmedlingen ger tips kring detta och också om hur du faktiskt kan få ditt drömjobb.

 • Snabbast svar på arbetsförmedlingen.se

  Publicerad: 2019-10-23

  Snabbast svar på arbetsförmedlingen.se

  Arbetsförmedlingen är mitt inne i ett stort omställningsarbete som påverkar verksamheten. En konsekvens är att det tar längre tid att komma fram när du ringer för att ställa frågor och få hjälp. – De allra flesta svar kan du få på vår webbplats, säger John Tetteris, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

 • 12 saker att göra när inget händer

  Publicerad: 2019-09-06

  12 saker att göra när inget händer

  Inte klart med jobb eller utbildning i höst? Ibland säger man mellan två jobb men vet inte riktigt vad som väntar, ett slags mellanläge där det kanske inte händer så mycket. Här kommer 12 tips på saker du kan göra under tiden som förbättrar dina jobbchanser.

 • Trenderna på arbetsmarknaden

  Publicerad: 2019-08-12

  Trenderna på arbetsmarknaden

  Det händer grejer på arbetsmarknaden och det kan vara svårt att hänga med. Claes Åberg från TRR berättar vilka trender som finns på arbetsmarknaden just nu och hur man tror att det kommer påverka framtidens yrken.

 • 120 000 nya jobb fram till 2021

  Publicerad: 2019-06-12

  120 000 nya jobb fram till 2021

  2019 + 2020 = 120 000 nya jobb. Så ser det ut när Arbetsförmedlingen tar tempen på läget på arbetsmarknaden för de närmaste två åren. Många nya arbetstillfällen är lika med goda jobbchanser för dig som söker nu, men jobben väntas bli färre längre fram. Satsa på utbildning är det bästa sättet att rusta sig.

 • Håll koll på klädkoden när du söker jobb

  Publicerad: 2019-06-05

  Håll koll på klädkoden när du söker jobb

  Klädstilen avslöjar vem du är. Därför kan det vara värt att tänka en extra gång vad du ska ha på dig innan du går till jobbintervjun. Här kommer åtta tips som guidar dig rätt.

 • Nya sidor gör jobbsökandet lättare

  Publicerad: 2019-05-24

  Nya sidor gör jobbsökandet lättare

  Arbetsförmedlingen.se utvecklas och tar nya digitala kliv. Under rubriken ”Yrken och studier” finns nu innehåll särskilt framtaget och utformat för att det ska bli mer inspirerande och enklare att planera karriären och välja yrkesbana.

 • Ta språnget med Tekniksprånget

  Publicerad: 2019-04-29

  Ta språnget med Tekniksprånget

  Är du osäker på framtiden? Ta språnget ut på arbetsmarknaden med hjälp av Tekniksprånget! I praktikprogrammet får ungdomar 4 månaders betald praktik för att få chansen att testa ingenjörsyrket. Hedy Mahmoudi och Linnea Bendrot har själva gått programmet och i det här avsnittet berättar de mer om hur det var och vart språnget tog dem. Intresserad? Läs mer på: www.teknikspranget.se 

 • AI och arbetsmarknad

  Publicerad: 2019-04-15

  AI och arbetsmarknad

  Artificiell intelligens är något vi hör talas om mer och mer på arbetsmarknaden. Hanna Thunström från Arbetsförmedlingen reder ut begreppen och berättar vad det innebär för dig som är aktiv på arbetsmarknaden.

 • Ny väg in i byggbranschen

  Publicerad: 2019-03-28

  Ny väg in i byggbranschen

  Är du ny i Sverige eller har varit arbetslös länge och vill jobba som till exempel snickare, målare eller elektriker? Då har du chansen nu tack vare ett nytt avtal mellan Arbetsförmedlingen och byggsektorns parter.

 • Fördel för 50-plussarna

  Publicerad: 2019-02-28

  Fördel för 50-plussarna

  50-plussare är mer engagerade i sitt jobb än yngre. En ny stor livsstilsundersökning som företagshälsovården Feelgood genomfört pekar på flera anledningar för arbetsgivare att rekrytera personer som varit med ett tag.

 • Kortkurserna som kan vässa ditt cv

  Publicerad: 2018-10-10

  Kortkurserna som kan vässa ditt cv

  Krävs något extra för att locka rekryterarna? Nu kan du söka enstaka kurser inom olika yrken via Yrkeshögskolan och öka dina chanser att få jobb.

 • Studera högst ett år och få jobb direkt

  Publicerad: 2018-09-26

  Studera högst ett år och få jobb direkt

  Du måste inte läsa i fyra år vid högskola för att få ett jobb. Det finns kortare vägar till en mängd yrken - som dessutom kan ge dig en anställning direkt.

 • Nu kan du ta körkort med lån från CSN

  Publicerad: 2018-06-20

  Nu kan du ta körkort med lån från CSN

  Behöver du ett körkort för att få jobb? Nu kan man söka ett körkortslån hos CSN för att gå en körkortsutbildning. Möjligheten gäller vissa arbetssökande som varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen en längre tid.