Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Så hittar du utbildning direkt

  Publicerad: 2020-08-27

  Så hittar du utbildning direkt

  Utbildning är vägen genom krisen menar många. Därför har vi tagit fram en lista på olika utbildningsvägar du kan agera på direkt så att du snabbt kommer igång med att rusta dig för framtiden.

 • Sjuksköterska – det mest efterfrågade yrket

  Publicerad: 2020-08-17

  Sjuksköterska – det mest efterfrågade yrket

  Funderar du på att bli sjuksköterska så ska du lyssna extra noga. I det här avsnittet får du en inblick i hur det är att jobba som sjuksköterska. Jessica Olofsson jobbar på Karolinska sjukhuset och har 30 års erfarenhet av att jobba som sjuksköterska. Hon berättar hur en dag kan se ut på en vårdavdelning, hur det är att jobba med svårt sjuka Covid 19 patienter och mötet med en patient som vaknar upp ur sin behandling. Som sjuksköterska har man också otroligt många karriärmöjligheter och sjuksköterskeyrket är det mest efterfrågade yrket just nu i hela Sverige.

 • Studiestartstödet - vad är det?

  Publicerad: 2020-07-23

  Studiestartstödet - vad är det?

  Har du nyligen blivit arbetslös eller har du varit arbetslös en längre period? Saknar du en gymnasieutbildning och behöver plugga för att få ett jobb? Regeringen har nyligen gett fler inskrivna på Arbetsförmedlingen möjlighet att ta del a det så kallade studiestartsstödet för att gå en yrkesutbildning eller läsa färdigt sin gymnasieutbildning på Komvux eller Folkhögskola. Vill du veta mer om studiestartsstödet som riktar sig till dig som vill utbilda dig till ett nytt yrke? Emil Johansson, chef på Arbetsförmedlingen, berättar mer om hur du ansöker om studiestartsstödet i den här filmen.

 • Låt vikariatet säkra jobbhösten

  Publicerad: 2020-06-18

  Låt vikariatet säkra jobbhösten

  Du vikarierar eller sommarjobbar och hoppas på en förlängning i höst. Här har du tipsen som hjälper dig att göra jobbsituationen till en ljuspunkt även när höstmörkret faller.

 • Karriärvägledning, del 3 (På teckenspråk)

  Publicerad: 2020-06-02

  Karriärvägledning, del 3 (På teckenspråk)

  Det här webbinariet riktar sig främst till dig som är ny i Sverige. I ett nytt land behöver du kanske jobba med något annat än du gjort tidigare. Då kan det kan vara svårt att veta vilket jobb du ska välja. I den här webbinarieserien, som är i tre delar, lär du dig hur du kan göra för att själv hitta nya typer av jobb att söka, eller en utbildning som passar dig. I del ett har du fått koll på dig själv och vad du kan och vill och i del två har du lärt dig mer om arbetsmarknaden. Nu gäller det att bestämma dig för vilken väg du vill gå, det vill säga: Du skapar ditt mål! För att kunna göra det får du tips om bra övningar. I den här tredje och sista delen går vi också igenom hur du kan göra för att kunna nå ditt mål! Det går bra att delta på detta webbinar utan att ha sett del 1 och 2. Webbinariet är teckenspråkstolkat.

 • Karriärvägledning, del 2 (Teckenspråkstolkad)

  Publicerad: 2020-06-02

  Karriärvägledning, del 2 (Teckenspråkstolkad)

  Arbetsmarknaden idag är väldigt bred och det uppstår ständigt nya yrken. Många byter yrkesbana en eller flera gånger i livet och det kan vara svårt att veta vilket val som är bäst. I den här webbinarieserien, bestående av tre delar, lär du dig hur du kan vägleda dig själv till ett nytt yrke eller utbildning. Här i del två pratar vi om arbetsmarknaden och du reda på om var jobben finns just nu och på sikt. Du blir också guidad till smarta vägar som du själv kan leta upp värdefull information om var jobben finns och hur olika vägar till jobb kan se ut. Du kan delta på detta webbinar även om du inte har sett föregående avsnitt.%0A

 • Karriärvägledning, del 1 (På teckenspråk)

  Publicerad: 2020-06-02

  Karriärvägledning, del 1 (På teckenspråk)

  I den här första delen börjar vi med det viktigaste, nämligen du! Vi går igenom effektiva övningar du kan använda när du vill öka din självkännedom och ta reda på mer om dig själv för att skapa de allra bästa förutsättningarna att hitta ett yrke du verkligen passar för och vill jobba med. Webbinariet är teckenspråkstolkat.%0A

 • Ny i Sverige-podden - jobbsökartips på ditt språk

  Publicerad: 2020-03-13

  Ny i Sverige-podden - jobbsökartips på ditt språk

  Har du kommit till Sverige från ett annat land? Lyssna på Arbetsförmedlingens nya podd: Ny i Sverige-podden! Här kan du få du tips på flera olika språk om hur det funkar med jobb och utbildning i Sverige.

 • Så väljer du rätt på högskolan

  Publicerad: 2020-03-13

  Så väljer du rätt på högskolan

  Vad ska jag välja på högskolan? Låt studievägledaren Anna Cederin på Sophiahemmet högskola guida dig genom att svara på några av de vanligaste frågorna inför valet till högskolan som pågår mellan 16 mars och 15 april.

 • Tareks resa från kriget i Syrien till Sverige

  Publicerad: 2020-02-03

  Tareks resa från kriget i Syrien till Sverige

  I dagens avsnitt av Jobbpodden får du får höra en gripande historia med Tarek Alrefai. Han berättar om sin riskfyllda flykt från kriget i Syrien till Sverige. Även om sin familjs långa väntan i ett främmande land innan de kunde återförenas. Han berättar om hur han steg för steg lärde sig svenska och hur en tidningsartikel hjälpte honom till ett jobb på Lantmäteriet.

 • Drömmen om drömjobbet

  Publicerad: 2019-11-04

  Drömmen om drömjobbet

  Alla jobb är inte drömjobbet och frågan är hur jag då kan motivera mig att söka dem? Nina Kjellmark från Arbetsförmedlingen ger tips kring detta och också om hur du faktiskt kan få ditt drömjobb.

 • Snabbast svar på arbetsförmedlingen.se

  Publicerad: 2019-10-23

  Snabbast svar på arbetsförmedlingen.se

  Arbetsförmedlingen är mitt inne i ett stort omställningsarbete som påverkar verksamheten. En konsekvens är att det tar längre tid att komma fram när du ringer för att ställa frågor och få hjälp. – De allra flesta svar kan du få på vår webbplats, säger John Tetteris, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

 • Nu kan du ta körkort med lån från CSN

  Publicerad: 2018-06-20

  Nu kan du ta körkort med lån från CSN

  Behöver du ett körkort för att få jobb? Nu kan man söka ett körkortslån hos CSN för att gå en körkortsutbildning. Möjligheten gäller vissa arbetssökande som varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen en längre tid.