Detta gäller för dig som sommarjobbar

Publicerad: 11 juni 2020

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna och vilka försäkringar gäller? Josefin Johansson på "Fråga facket" har svaren som gör ditt sommarjobbande tryggare.

Josefin Johansson, LO:s ungsekreterare talar om vad som gäller på sommarjobbet.

Varje dag under somrarna går hundratusentals ungdomar och studenter till sina sommarjobb. Ofta har jakten på de åtråvärda ferieplatserna varit både långdragen och svår. Och är man en av de lyckliga som får napp är det lätt att tacka ja utan att ta sig tid att kolla upp villkoren ordentligt.

Har man då otur kan det bli en obehaglig överraskning när du inte får någon lön för de dagar du provjobbat eller att chefen efter en vecka plötsligt ”kommer på” att du inte behövs längre trots att du blivit lovad att få jobba en månad.

Här kan du hitta sommarjobbet

För att erbjuda alla sommarjobbare, föräldrar, arbetsgivare och andra intresserade, information om vilka regler som gäller vid feriearbete driver LO sedan flera år tillbaka sin rådgivningslinje - Fackets hjälptelefon. Vi ringde upp Josefin Johansson, LO:s ungsekreterare och ansvarig för hjälptelefonen, för att få veta lite mer.

Vad är Fråga facket för något?

– En supporttjänst där vi svarar på frågor om arbete. Just nu kan alla ringa in då vi bemannat upp supporten för alla som har frågor kring jobbet i och med Coronapandemin. Vi börjar nu få fler samtal från unga som har frågor om sommarjobb. Frågorna just nu är oftast om vad en ska tjäna på sitt sommarjobb. Vi tycker att det är jättebra att de kontaktar oss.

Hur många brukar ringa till Fråga facket?

– Det är lite olika, förra sommaren fick vi 500 samtal. Sommaren dessförinnan var det 1 000. Just nu har vi ganska hög belastning i telefonen och har svarat på mer än 2 000 samtal sedan i mitten av mars.

Vad handlar de vanligaste frågorna om?

– Lönenivån, försäkringar och arbetsschemat är det de flesta har funderingar över. Glädjande nog är det även arbetsgivare som vill göra rätt för sig som ringer och frågar om vilken lön de bör ge sina sommarjobbare och vilka arbetstidsregler som gäller

När bör varningsklockorna ringa inför ett sommarjobb?

– Känns det konstigt i magen så ska man lita på det för magkänslan är oftast rätt. En väldigt viktig varningsklocka är om arbetsgivaren inte vill ha något skriftligt, inte skriva anställningsavtal eller liknande. Om en chef säger att ’vi kan väl ta det här muntligt’ då är det nog bäst att titta efter något annat jobb istället. Det blir ofta missförstånd kring muntliga avtal eftersom de lätt kan misstolkas.

Vilka är dina bästa råd inför sommarjobbet?

– Se till att du får ett anställningsavtal där lön och arbetstider finns angivna. Kolla om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Finns inget sådant bör du förvissa dig om att arbetsgivaren har försäkrat dig när du jobbar. Till sist vill jag understryka att man ska akta sig för svartjobb. Förutom det faktum att det är olagligt så kan du råka riktigt illa ut. Du får till exempel inte ersättning om du blir sjuk. Och händer en olycka så är du oförsäkrad och det kan bli mycket dyrbart. Du kan också åka på en rejäl skattesmäll i efterhand.

Ni driver också kampanjen #najsjobb, vad är det?

– Ett initiativ för att unga ska behandlas schysst på jobbet. Unga arbetar ofta under villkor som vore helt otänkbara för vuxna. Det handlar om att ge unga den trygghet på jobbet som det är självklart att vuxna har. Målet är att starta en rörelse som innebär slutet för usla villkor, gör alla unga medvetna om sina rättigheter och ger dem både argument och mod att stå upp för dem.

Hur kommer man i kontakt med er?

– Förutom hjälptelefonnumret 020-56 00 56. Det går även att kontakta oss via mejl på 020.560056@lo.se och även via LO Ungs facebooksida.

Checklista för sommarjobbare

  • Gratisjobb. Gå inte med på att provjobba gratis.
  • Kollektivavtal. Kolla om företaget har kollektivavtal.
  • Avtal. Begär ett skriftligt anställningsavtal
  • Arbetsbetyg. Begär ett arbetsbetyg när arbetet är klart.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter