Här finns sommarjobben

Publicerad: 29 maj 2020

Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat rejält i spåren av coronapandemin. Men det finns jobb att söka, särskilt inom vård och omsorg.

Sommarjobb med trädgårdsarbete

Krisen slår även hårt mot sommarjobben. Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt jämfört med förra året. Särskilt stor var nedgången i april, då anmäldes drygt hälften så många sommarjobb som samma månad i fjol.

– Det råder dock en stor osäkerhet kring statistiken på grund av krisen. Det är långt ifrån säkert att alla de tjänster som annonserats blir tillsatta, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Stor brist på undersköterskor

Särskilt tydlig är nedgången i de branscher där också varslen varit stora, som inom hotell- och restaurang och turism. Nedgången syns även i andra branscher. Men det är fortsatt hög efterfrågan på personal inom vård och omsorg.

– Det finns en klar övervikt av sommarjobb för exempelvis undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden. Äldreomsorgen och vården står aldrig still och personalen som arbetar nu behöver semester, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

De vanligaste yrkena bland hittills anmälda sommarjobb

1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl.

2. Vårdbiträden

3. Vårdare, boendestödjare

4. Restaurang- och köksbiträden m.fl. (De flesta tjänster registrerades innan corornakrisen och avspeglar förmodligen inte verkligheten.)

5. Personliga assistenter

Så söker du sommarjobb:

  • Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem. Du kan ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar. De kanske inte hinner annonsera, men om du kommer med ett förslag själv kan de nappa
  • Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
  • Håll dig uppdaterat på ex din kommun, rekryteringssajter eller platsbanken, särskilt viktigt blir det just nu med en turbulent arbetsmarknad.
  • Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
  • Se över dina nätverk, kanske finns det en möjlighet att få en anställning över sommaren just därifrån.
  • Få inspiration i Arbetsförmedlingens jobbpodd, på www.arbetsformedlingenplay.se/play/podcast
  • På Arbetsförmedlingens webbplats finns bra tips och information om sommarjobb
  • Delta i Arbetsförmedlingens webbinarier, på www.arbetsformedlingenplay.se
  • Kolla under hashtaggen #jobbjustnu hos på Platsbanken för att se vilka jobb som arbetsgivare annonserar särskilt under coronakrisen.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter