Här finns jobben i krisen – 20 hetaste yrkena just nu

Publicerad: 15 maj 2020

Uppdaterad: 7 juli 2020

Coronapandemin slår hårt mot många jobb i Sverige, och arbetslösheten ökar snabbare än på länge. Men samtidigt finns det branscher som är i stort behov av att anställa.

Ung man som sitter i budbil

Budbilsförare är ett av flera yrken där det finns fler lediga jobb nu än för ett år sedan.

De senaste månaderna har många sagts upp, permitterats eller varslats. Framför allt är det anställda inom handel, hotell, restaurang och industri som har drabbats hårdast.

Efterfrågan på arbetsmarknaden har minskat jämfört med förra året. Men inom en hel del yrken finns det efterfrågan på arbetskraft.

Bara under juni publicerades mer än 59 000 nya lediga jobb i Platsbanken. Samtidigt fick nästan 33 000 personer ett arbete.

– Det är väldigt positivt att vi mitt i den här tuffa och allvarliga krisen ser att relativt många människor ändå får jobb, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen­.

Flest lediga jobb inom vård och omsorg

Här är de 20 yrkesgrupperna där det fanns flest lediga jobb under juni.

 1. Grundutbildade sjuksköterskor
 2. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl.
 3. Grundskollärare
 4. Företagssäljare
 5. Personliga assistenter
 6. Telefonförsäljare m.fl.
 7. Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.
 8. Kundtjänstpersonal
 9. Vårdare, boendestödjare
 10. Övriga bil-, motorcykel- och cykelförare
 11. Undersköterskor, vård- och specialavd o mottagning
 12. Lager- och terminalpersonal
 13. Lastbilsförare m.fl.
 14. Restaurang- och köksbiträden m.fl.
 15. Förskollärare
 16. Träarbetare, snickare m.fl.
 17. Städare
 18. Eventsäljare och butiksdemonstratörer m.fl.
 19. Gymnasielärare
 20. Kockar och kallskänkor

Få koll på vad som krävs för olika yrken

Akut brist på personal

Den sektor som är i störst behov av personal på kort sikt är hälso- och sjukvård. Om du har rätt utbildning och erfarenhet kan du i princip få jobb direkt.

– Där ser vi en väldigt stor efterfrågan, både för att klara ett ökat vårdbehov och för att täcka upp för personal som blir sjuk, säger Sandra Offesson.

En annan bransch som behöver anställa snabbt är vissa typer av försäljning, till exempel telefonförsäljare. Dagligvaruhandeln, till exempel livsmedelsbutiker, söker också mycket personal.

Även företag inom bygg och anläggning, transport och socialt arbete, till exempel personliga assistenter, behöver hitta arbetskraft just nu.

Här är arbetsgivarna som behöver dig direkt

Fler jobb under krisen

Störst ökning av antalet lediga jobb under det senaste året har skett inom yrkesgrupper som transport och kriminalvårdare.

– Inom transport handlar det om olika typer av bud som levererar varor, vilket är en naturlig följd av den ökade e-handeln. Att det finns fler jobb inom Kriminalvården beror troligtvis på att de har ett ökat behov av personal, säger Sandra Offesson.

Hur ska man tänka om man vill hitta ett jobb just nu?

– Dina jobbchanser varierar beroende på vad du har för utbildning och erfarenhet. Generellt kan man säga att den enskilt viktigaste faktorn är att ha en gymnasieutbildning, det är helt avgörande. Så nu kan vara ett bra läge att slutföra gymnasiestudierna, säger Sandra Offesson och fortsätter:

– För dig som tänker mer långsiktigt kanske utbildning är ett alternativ. Om du redan före krisen funderade på att utbilda dig eller om du har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden kan det vara ett bra tillfälle att satsa på någon form av utbildning.

Utbilda dig genom krisen

Yrken för framtiden

Arbetsförmedlingen bedömer att det även på några års sikt finns goda jobbmöjligheter inom hälso- och sjukvård, men också inom skola och utbildning.

– Vår långsiktiga prognos visar på goda jobbmöjligheter inom de branscherna. Andra framtidsyrken finns exempelvis inom data, it och teknik. Samhället blir alltmer digitaliserat, och det gör att den här typen av kompetens kommer att vara väldigt efterfrågad framöver, säger Sandra Offesson.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter