Så väljer du rätt på högskolan

Publicerad: 13 mars 2020

Vad ska jag välja på högskolan? Låt studievägledaren Anna Cederin på Sophiahemmet högskola guida dig genom att svara på några av de vanligaste frågorna inför valet till högskolan som pågår mellan 16 mars och 15 april.

Så kan du tänka inför valet till högskolan.

Ska jag gå efter yrkesprognoser eller mina drömmar när jag väljer utbildning?

Anna Cederin, studievägledare Sophiahemmet

– Det är viktigt att ha koll på prognoserna men absolut följa dina drömmar. Det är nästan alltid så att det du har intresse och passion för blir du också duktig på och då brukar det gå bra oavsett hur arbetsmarknaden ser ut. Väljer du en ”smal” utbildning med sämre yrkesprognos kan du behöva tänka bredare när du när du ska ut i yrkeslivet sedan: Finns det fler sätt att använda den kompetens du har? Kan du bredda dig med att komplettera utbildningen på något sätt?

Ansök till högskolan här

Var hittar jag bra information om utbildningar?

– Börja med att fråga dig vilken inriktning du ha på din utbildning och vilken stad du kan tänka dig att plugga i. Har du koll på det har du kommit en bit på väg. Högskolorna och universiteten brukar ha mycket information om sina utbildningar på hemsidan. Det finns också andra webbplatser med bra information och möjlighet att jämföra utbildningar på olika lärosäten, till exempel allastudier.se och studera.nu. Kontakta också studievägledningen på en högskola du är intresserad av för att resonera kring ditt studieval. Glöm inte heller att vänner, föräldrar eller andra förebilder som du har förtroende för också kan ha bra input.

Finns det tester som visar vilket yrke jag skulle passa för?

– Det finns flera bra hemsidor som har olika typer av tester. Intresseguiden på Arbetsförmedlingens hemsida är bra, liksom akademikerorganisationen SACOs personlighetstest och det finns flera andra. Sådana här tester säger naturligtvis inte allt om dig och vad du passar som, så mycket får en ta med en nypa salt, men de kan vara bra för att komma igång i tankarna kring utbildning och framtid.

Vad är största skillnaden att plugga på högskolan jämfört med gymnasiet?

– Högskolestudier innebär både mer frihet och större ansvar. Du är inte i skolan varje dag utan mycket av studietiden går åt till att läsa litteratur och arbeta med uppgifter på egen hand. Lärarna föreläser, leder seminarier och kan svara på frågor men säger inte till om du missar något. Du ansvarar själv för ditt lärande och att hålla dig informerad om vad du behöver göra för att bli godkänd på kursen. Det är också betydligt mer litteratur att läsa jämfört med i gymnasiet. Men på högskolan är det oftast viktigare att kunna analysera, diskutera och förstå sammanhangen i det du studerar än att lära dig utantill allt du läst.

Ska jag läsa kurser eller program?

– Det beror på. Vet du redan vilken examen du vill ha så kan ett program som ger den examen vara det bästa. Då vet du att du har en studieplats i tre år och följer en klass, vilket kan vara tryggt. Men är du osäker på vad du vill läsa, eller om högskolestudier är något för dig, kan en kurs vara det bästa att börja med. Läser du vidare kan du sedan bygga ihop flera kurser till en examen också.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter