Det här krävs för att få sommarjobbet

Publicerad: 26 februari 2020

Räcker du till för sommarjobbet? Vi kollade med några arbetsgivare i heta sommarbranscher som söker personal för juni, juli och augusti vad som krävs för att få jobba hos dem.

Svar på frågor om sommarjobben

Anna-Katarina Abrahamsson, HR-Chef, Gekås

Katarina Abrahamsson, HR-ansvarig, Gekås.

Vilka roller är det ni söker i butiken för sommaren?

– Vi söker samtliga roller inom vårt affärsområde. varuhusmedarbetare, restaurangpersonal, servicepersonal hotell och camping.

Vilka kvalifikationer krävs?

– Inga kvalifikationer, men har man tidigare arbetat inom restaurang så är det större chans att man hamnar inom den delen av verksamheten.

Viktigt att vara en bra kollega och hjälpa till

Hur ska jag vara som person för att passa in hos er?

– Alla är välkomna men viktigt att brinner för service och människor. Viktiga egenskaper inom Gekås är att man är bra kollega och hjälper till där det behövs.

Varför tycker du att jag ska välja att jobba inom handel?

– Inom Handels så finns det många utvecklingsmöjligheter att du har stor chans att få testa olika roller och kunna komma vidare inom företaget.

Jobbpodden: Så fixar Liseberg sommarjobbare

Martin Klaar,chef kompetensförsörjningsenheten, Kriminalvården

Martin Klaar, HR-direktör, Kriminalvården

Vilka roller söker ni inom kriminalvården för sommaren?

– Framför allt kriminalvårdare som är den största yrkesgruppen inom kriminalvården för att arbeta vid våra anstalter, häkten och transporttjänsten. Men vi söker även semestervikarie som frivårdsinspektör, lärare, sjuksköterskor, produktionsledare, kockar för att nämna några.

Vilka kvalifikationer krävs?

– Såklart krävs det olika kvalifikationer för de olika tjänsterna, vilket alltid finns angivet för varje tjänst i våra annonser. Men för att bli anställd som kriminalvårdare så söker vi dig med gymnasiekompetens.

Du ska vara trygg stabil och ha god självinsikt

Hur ska jag vara som person för att passa in hos er?

– Dina personliga egenskaper är viktiga för oss. Som kriminalvårdare behöver du vara trygg, stabil och ha god självinsikt. Då du tillsammans med dina kollegor driver verksamheten behöver du ha god samarbetsförmåga och förmåga att vara tydlig i din kommunikation. I ditt yrkesutövande krävs ett gott omdöme och integritet. Du har en fysisk status som möjliggör förmåga att agera fysiskt när situationen så kräver. Du ska dela Kriminalvårdens värdegrund.

Varför tycker du att jag ska välja att jobba inom kriminalvården?

– För att du då får vara med i ett mycket viktigt samhällsuppdrag, där du dels får vara med och bryta den onda cirkeln, men kanske framför allt att du får vara med på en annan människas förändringsresa, att du får vara med och bidra i den. Förutom det kommer du få ingå i ett team där lagarbetet är viktigt för att vi ska lyckas. Du kommer få arbeta med flera olika arbetsuppgifter där säkerhets- och klientarbete går hand i hand.


Åsa Dammert, HR-chef, Scandic Sverige

Åsa Dammert, HR-chef, Scandic, Sverige

Vilka roller är det ni söker till Scandic för sommaren?
– Vi söker sommarpersonal till rollerna som receptionist, housekeeper, frukostvärd och serveringspersonal till kvällsservis för á la carte.

Vilka kvalifikationer krävs för de vanligaste sommarjobben på era hotell?

– Samtliga roller, förutom á la carte-servisen, kräver ingen tidigare erfarenhet. Vi söker dig som har en positiv attityd och som älskar service!

Du drivs av att leverera service

Hur ska jag vara som person för att passa in hos er?

– Delar du våra värderingar: "Be You, Be a Pro, Be Caring & Be Bold", är vi en självklar match! För att passa hos oss på Scandic vill vi självklart också att du drivs av att leverera service och gillar att arbeta med människor och i team.

Varför tycker du att jag ska välja att jobba inom hotell- och restaurangbranschen?

– Hotell- och restaurangbranschen är en framtidsbransch och varje år öppnas nya spännande hotell och restauranger, inte enbart i Sverige utan över hela världen. Att arbeta i vår bransch ger dig otroligt mycket – ingen dag är den andra lik och du träffar ständigt inspirerande människor från alla delar av världen. Utvecklingsmöjligheterna är näst intill obegränsade, du kan arbeta på olika avdelningar, hotell, i olika länder och även centralt för en hel koncern. Det är du som väljer helt enkelt.

 

Katariina Stjernfeldt, Verksamhetschef på äldreboende, Vardaga.

Katariina Stjernfeldt, Verksamhetschef, Vardaga Villa Odinslund

Vilka roller är det ni söker på äldreboendet inför sommaren?

– Vi söker omvårdnadspersonal till äldreomsorg och då rör det sig om vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor.

Vilka kvalifikationer krävs?

– Helst ska du ha tidigare erfarenhet av äldreomsorg, att kunna svenska språket är ett krav, och du bör ha viljan att hjälpa och lära nya arbetsuppgifter samt ha en hög servicekänsla.

Viktigt att respektera äldres individuella behov

Hur ska jag vara som person för att passa in hos er?

– Det är bra om du är positiv, glad, har intresse för arbetet och känner arbetsglädje. Viktigt att du respekterar äldre människor och ser deras individuella behov, det är också viktigt att ha god samarbetsförmåga.

Varför tycker du att jag ska välja att jobba inom omvårdnadsyrke?

– Jobben inom äldreomsorgen är framtidsyrken eftersom det finns stora personalbehov. Vill du göra skillnad, hjälpa andra, växa som en person och känna meningsfullhet i det du gör är det här en bra bransch för dig.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter