Så granskar du arbetsgivaren

Publicerad: 23 oktober 2019

Du granskas alltid när du söker jobb. Men det finns flera fördelar med att också du kollar arbetsgivaren. Då kan du ta reda på om arbetsplatsen verkligen passar dig eller har brister. Att du är påläst och nyfiken visar också att du intresserad av jobbet du söker.

Förstoringsglas. Det finns flera sätt att titta närmare och granska arbetsgivare du söker jobb hos.

Kolla in företagets hemsida

Det går ju inte alltid att välja och vraka bland jobb men det är ändå viktigt att magkänslan är bra. En enkel koll kan vara att spana in företagets hemsida. Många har ”Jobba hos oss-sidor” där det utöver utlysta jobb kan finnas information vad olika roller innebär och vilka värderingar som gäller. Även på ”Om oss-sidor” kan man ofta hitta nyttig information om företaget och hur man ser på till exempel mångfald, jämställdhet och miljö.

Google och sociala medier

Googla företagsnamnet och se vad som kommer upp. Kanske kan du se i vilket sammanhang företaget förekommer i media. Kanske har de misskött sig på något sätt eller är inne i en expansionsfas. I sociala medier som till exempel Linkedin och Facebook kan du se om du eventuellt känner någon som jobbar hos arbetsgivaren, eller läsa kommentarer som kan ge dig användbara idéer eller inblick.

Prata med facket

Oftast finns fackombuden presenterade med namn och kontaktuppgifter redan i jobbannonsen. Att mejla eller ringa fackombudet är en möjlighet att få en bild från ett annat håll, ytterligare ett perspektiv. Du kan få en mer nyanserad bild av arbetsbelastningen, vilken lön, förmåner och kollektivavtal som går att väga upp mot den version som arbetsgivaren ger. Eller om det skulle vara otydligt om kollektivavtal finns. Är det svårt att nå ett lokalt fackombud går det ju också att vända sig till riksorganisationen och kanske få input om bra saker att tänka på i den bransch du vill jobba i.

Ta tempen

Jobbet du söker kan ju vara en affär eller restaurang du kan besöka som kund, gå in och känn efter. Eller passa på att vara uppmärksam på miljön, stämningen på arbetsplatsen innan jobbintervjun. Får du ett vänligt bemötande, känns det som om kulturen på arbetsplatsen passar dig, kan du se dig själv gå runt där? Om inte, och det finns andra alternativ, kanske det är en signal om att det är bättre att söka andra jobb i till exempel Platsbanken.

Ställ frågor på jobbintervjun

Att ställa frågor under jobbintervjun visar att du är intresserad av jobbet. Här har du chansen att få reda på mer om vad som kan vänta dig. Det beror såklart på hur du upplever mötet med rekryteraren men det är ett tillfälle att ställa lite svårare frågor om arbetsbelastning, personalomsättning, eller nåt mindre bra du läst om i media. Det kan vara en balansgång men det går ju att varva frågorna med andra saker du undrar över. Du kan få tips på saker du kan tänka inför en intervju här.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter