Jobb i vården - Jonnas drömkarriär

Publicerad: 6 september 2019

Sjuksköterskor och undersköterskor är hett efterfrågade. Och funderar du på jobb inom vården har du en trygg jobbframtid. Jonna Mjörnell, 21 år, Sveriges bästa undersköterska i Yrkes-SM och nyss bronsmedaljör i Yrkes-VM, berättar varför hon velat jobba i vården sedan barnsben.

Jonna Mjörnell tävlar som undersköterska i Yrkes-VM

Jonna Mjörnell tävlar som undersköterska i Yrkes-VM, där hon hamnade på tredje plats.

Jonna Mjörnell är hemkommen från tävlingarna i ryska Kazan och har precis påbörjat tre års studier till sjuksköterska. Hon har tävlingarna i färskt minne, inte minst glädjen över att bli trea i världen.

– Det är kul att det slutade som det gjorde, med tanke på att det var så tuff konkurrens, alla länder skickar ju det bästa de har, jag är chockad och otroligt glad, säger hon.

Nyfiken på yrket undersköterska
Nyfiken på yrket sjuksköterska

Jobbat med strokevård

Tävlandet har varit utvecklande och givit nyttiga erfarenheter.

– Det har inneburit en otrolig personlig erfarenhet och kompetensutveckling för min del. Momenten går ut på att man ska ta hand om och ge rätt omvårdnad efter möten med olika patienter som gestaltar att de har till exempel parkinson, diabetes och hjärtsvikt. Mycket nytt eftersom jag mest jobbat med strokevård på Danderyds sjukhus.

Under sina studier jobbar hon extra på sjukhusets strokeavdelning. Att bli undersköterska var en självklarhet och nu inrikta sig på vidareutbildlning sjuksköterska är ingen slump.

– Jag har velat jobba och utvecklas inom vården sedan jag var fem år. Mycket beror på att min mamma är sjuksköterska och är väldigt stolt över yrket, och jag har varit med henne på jobbet ända sedan jag var liten.

Vad är svårast med att jobba inom vården?

– Det svåraste är att det inte finns så mycket utrymme att göra misstag i vården eftersom det handlar om människors liv. Och att man ibland kan känna att man inte alltid kan göra det lilla extra varje gång på grund av hög arbetsbelastning och tidspress.

Vad är det bästa?

– Att man kan göra skillnad för många människor under en väldigt svår tid i deras liv. Att man får se människor göra framsteg, göra saker de inte klarat av, bli friskare och det har jag upplevt mycket av i strokevården. Jag är otroligt tacksam att få gå hem varje dag och känna att man blir alldeles varm. Det är ett fint och tacksamt jobb att vara i.

Vad tror du det är för egenskaper som är viktigast att ha om man ska välja jobb inom vården?

– Jag tror att man behöver ha en empatisk förmåga och samarbeta eftersom det är mycket teamarbete i vården, att vara ansvarstagande och kunna se människan ur ett helhetsperspektiv.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter