Arbetsförmedlingens stöd gav Jeff jobb

Publicerad: 6 september 2019

Byggbranschen skriker efter personal och det är svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Norrtäljeföretaget Rådmansö Schakt löste personalbristen genom att anställa Jeff Rundqvist, som har ADHD, med hjälp av lönestöd från Arbetsförmedlingen.
– I dag är han en av våra bästa maskinister, säger vd:n Lars-Åke Karlsson.

Jeff Rundqvist vid sin hjullastare. Han har ADHD och fick jobbet med lönestöd från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är låg i Sverige just nu och de flesta som gått ut gymnasiet får jobb. Men den positiva utvecklingen kommer inte alla till del. De senaste sex åren har sysselsättningen ökat från 76 procent till 81 procent. Men när det gäller personer med funktionsnedsättning så ligger den fortfarande kvar på drygt 60 procent.

Olika stöd för dig med funktionsnedsättning

Kampanjen Gör Plats drivs sedan två år tillbaka av Arbetsförmedlingen med syfte att få fler personer med funktionsnedsättning i jobb. I våras lanserade Arbetsförmedlingen även ”Gör plats-annonsen” för att hjälpa arbetsgivare bli mer inkluderande i sina platsannonser.

Erbjöds maskinförarutbildning

En av dem som fått jobb med hjälp av stöd från Arbetsförmedlingen är maskinisten Jeff Rundqvist på Rådmansö schakt. Han har den neuropsykiatriska diagnosen ADD som är en form av ADHD och innan han kom till företaget satt han mest hemma. Han hade ingen tidigare erfarenhet av jobbet men däremot ett stort motorintresse.

– Jag har mekat sedan jag var liten. Men jag gillade inte skolan och jag hade aldrig arbetat förut. Arbetsförmedlingen bekostade en maskinförarutbildning åt mig och efter det praktiserade jag först en tid här på Rådmansö schakt innan jag blev anställd. Det här är mitt första riktiga jobb och det känns väldigt bra, säger han.

Fått lära sig yrket på plats

När Lars-Åke Karlsson rekryterar söker han någon med minst fem års erfarenhet, men det är sällan det finns idag. Tack vare möjligheten att anställa med lönestöd har Lars-Åke Karlsson haft möjlighet att lära upp personer på plats istället.

– Jeff har utvecklats otroligt mycket sen han började här. Den första tiden krävdes mycket handledning för att få det att fungera. Idag är han väldigt omtyckt av alla och en av våra duktigaste maskinister. Han kommer alltid i tid, är alltid på jobbet och jag kan lita på att han gör det han ska. Jag tycker alla ska få chansen till ett jobb, säger Lars-Åke.

– Jag är väldigt glad och tacksam över all hjälp jag fått av nära och kära, av Arbetsförmedlingen och vin chef Lars-Åke. Det har verkligen förändrat mitt liv positivt, säger Jeff Rundqvist.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter