12 saker att göra när inget händer

Publicerad: 6 september 2019

Inte klart med jobb eller utbildning i höst? Ibland säger man mellan två jobb men vet inte riktigt vad som väntar, ett slags mellanläge där det kanske inte händer så mycket. Här kommer 12 tips på saker du kan göra under tiden som förbättrar dina jobbchanser.

Jobb i restaurang är vanligt både kring jul och i fjällvärlden.

Du kan söka restaurangjobb inför julen, för fjällsäsongen, kolla efter studievägar eller fixa till dina referenser under hösten.

Säkra våren med en utbildning

Vad har du för mål till nästa termin eller säsong? Håll koll på sista ansökningsdatum till högskolan , yrkeshögskolor och folkhögskolor för vårens kurser eller andra intagningar till olika yrkesutbildningar. Säkra upp med ansökningar till det som intresserar dig.

Sök juljobb

Nu börjar arbetsgivarna söka efter folk för att klara julperioden. Det handlar om stora behov av personal inom bland annat handel, restaurang och vården som ska täckas upp. Det rör sig visserligen om tillfälliga jobb men även en kortare anställning över jul ger förstås extra pengar. Det kan också ge värdefulla referenser och arbetslivserfarenhet inför nästa jobb du söker. Googla på juljobb eller ta kontakt med aktörer i branscherna som är heta under perioden.

Sök fjälljobb

Om några månader drar fjällsäsongen igång, då det inte bara skidinstruktörer och liftvärdar utan även restaurang- och hotellpersonal, butiksbiträden behövs för att alla turister ska kunna semestra i snön. Arbetsgivarna är fullt igång med rekryteringen, söker du på olika skidorter i platsbanken hittar du till exempel många av de jobben. En bit ned på den här sidan (som visserligen handlar om en tidigare jobbmässa) hittar du också en lista med länkar till många arbetsgivare i fjällen.

Spana in heta branscher

Många branscher går bra och här och var görs stora satsningar som behöver bemannas. Kolla runt bland olika inriktningar, SJ, statens järnvägar , sjöfart, bilindustrin är några exempel där arbetskraft eftersöks. Företaget Northvolt vill rekrytera massor av personal till en batterifabrik i Skellefteå som nu håller på att byggas. montörer är några exempel.

Sök utbildning redan i höst

Många skolor och lärosäten är redan igång men fortfarande finns chansen till platser på olika utbildningar. Här kan du hitta utbildningar som fortfarande går att söka på Yrkeshögskolan och Folkhögskolor. Du kan även kolla även av vad din kommun erbjuder för utbildningar inom Yrkesvux.

Gå på rekryteringsträffar

Att möta arbetsgivare och visa upp sig kan göra vägen till ett nytt jobb kortare. På arbetsförmedlingar runtom i landet anordnas dagligen olika rekryteringsträffar. Regelbundet anordnas också olika jobbsökarmässor. På vår sida med aktuella rekryteringsträffar hittar du tid och plats för det som händer där du bor.

Spontanansök

Stirra dig inte blind på jobbannonserna. Läser du om ett företag som behöver expandera, hör av dig till dem och kolla om de behöver folk eller skicka iväg en jobbansökan. Underskatta heller inte värdet av ett spontanbesök. Presentera dig och lämna ditt cv. Har du tur söker de personal men har inte orkat ta tag i rekryteringen.

Bestäm inriktning

Vad ska du bli? Om du vet vad du vill jobba med blir det lättare att planera framåt. Med Arbetsförmedlingens intresseguide kan du få tips på olika jobb som kan passa dig. I Hitta yrke kan du lära dig mer om de yrken som intresserar dig och i Yrkeskompassen finns prognoser på hur olika yrkens framtidsutsikter ser ut.

Svårt att hitta målet

Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? På arbetsförmedlingens flik karriärvägled dig på egen hand får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Målet med detta är att skapa en plan för hur du når jobbet du brinner för.

Professionalisera din profil

Det är nästan en självklarhet att rekryterare tittar på din profil i sociala medier. Kolla igenom, städa upp, så att du känner att du kan stå för innehållet och att det tål ett besök från en eventuell blivande arbetsgivare. Behöver du jobba fram bra nyckelord? Du kanske också vill professionalisera din profil och göra den mer jobbinriktad. Lyssna till exempel på Arbetsförmedlingens jobbpodd om hur du kan använda Linkedin på ett bra sätt i ditt jobbsökande.

Gå igenom dina referenser

Undersökningar visar att rekryterarna främst tittar på dina referenser när du söker jobb. De är oftast viktiga och ibland helt avgörande för om du får jobbet eller ej. Ta ett extra varv och gå igenom vilka referenser du använder dig av när du söker jobb. Hur skulle en rekryterare värdera din referens? Läs mer här om hur du väljer rätt referens.

Ha startklara ansökningar

När väl drömjobbet dyker upp kan det gå undan. Då är det bra att vara väl förberedd med cv, personligt brev och andra ansökningshandlingar för att snabbt kunna söka jobbet. Även om din ansökan behöver vara anpassad för det jobb du söker är det alltid en fördel att ha en bra grund vilket gör det lättare för dig att snabbt skriva cv och övriga handlingar.

Låt dig inspireras

Arbetsförmedlingen har både en jobbpodd, olika webbinarier och ett nyhetsbrev för arbetssökande. Här kan du få tips och inspiration som kan hjälpa dig framåt när du söker jobb.

Kom ihåg att må bra

När du mår bra är det lättare att lyckas med jobbsökandet. Var snäll mot dig själv, och glöm inte att göra saker som du tycker om och blir glad av. Att pausa för en promenad, ett yogapass, ett träningspass, en bra film eller en fika med vänner kan ge dig förnyad kraft till ditt jobbsökande.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter