Bli en vinnare på jobbmässan

Publicerad: 22 augusti 2019

En jobbmässa är en extra möjlighet för dig som aldrig blir kallad till intervju. Där möter du arbetsgivare, öga mot öga. Du får chansen att visa upp dig och får samtidigt en bild av arbetsgivaren. Inget jobbsökande slår det!

besökare och utställare på rekryteringsmässa

Håll utkik

Du hittar aktuella rekryteringsträffar här. Där finns ofta länkar till mässornas egna hemsidor. Spana även efter annonser i lokalpressen, lokaltrafiken och håll utkik i sociala medier efter evenemang nära dig.

Läs på

Förbered dig genom att läsa på om vilka företag och tjänster som är med på mässan. Du hittar länkar till utställande företag på nätet. Fundera på vilka erfarenheter du har som kan matcha företagets krav. Vissa rekryterare kräver ingen specifik utbildning. På mässan har du en chans att visa upp din personlighet, din sociala kompetens och attityd.

Rikta ditt personliga brev

Ta med dig personliga brev som vänder sig till utvalda arbetsgivare i stället för ett brev riktat till alla. Berätta vad du kan bidra med. Spegla annonsen och lägg fram ditt erbjudande. Ta även med ditt cv. Om du inte har någon erfarenhet av jobb kanske du har varit aktiv i föreningslivet, utfört ideellt arbete eller suttit i elevrådet?

Ta av dig ytterkläderna

Kom till mässan hel och ren och häng av dig ytterkläderna. Både för att det ger ett mer avspänt intryck och för att det kan bli varmt om det är mycket folk.

Välj tidpunkt

Var gärna på plats tidigt. Då är arbetsgivarna på tårna och hungriga efter att få träffa arbetssökande. Lokalisera dig och spana in vilka som söker folk? Ta en fikapaus – och kom sedan igen med nya tag. Passa på att prata med Arbetsförmedlingen, som är på plats och få råd och tips.

Stå på egna ben

Gå gärna tillsammans med en kompis som också söker jobb. Eller kom ensam. Välj det du känner dig bekväm med. Men visa att du står på egna ben. Om ni är två, gå fram till arbetsgivaren en i taget.

Tänk ut vad du ska säga

I stället för att bara säga hej, tala om att du har läst om tjänsten och att du är intresserad av den. Presentera dig och säg att du vill prata enskilt. Det viktiga är att du är förberedd och kan berätta vad du kan bidra med.

Återkoppla

Hör av dig efter mässan, ring eller mejla och hänvisa till det samtal ni har haft. Var inte rädd för att göra dig påmind. Och låt dig inte knäckas om du får ett nej. Se även besöket på rekryteringsmässan som ett utmärkt tillfälle att öva på att söka jobb.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter